James Joyce – Exilaţi

1De Alexandru Cristian

În nordica Irlandă pasiunea învinge răceala oraşelor. Iubirea încălzeşte oceanul agitat iar căldura ei înmoaie inimile împietrite ale oamenilor nordului. Dar dacă iubirea este trădată, este exilată din sufletul suav al celor doi îndrăgostiţi?

Exilaţi de propria relaţie Bertha şi Richard încearcă să se caute în banalitatea vieţii. Richard Rowan este un intelectual irlandez, de profesie scriitor,  proaspăt întors dintr-un lung exil din Italia. Bertha este o italiancă pasională şi caldă. Trecutul lui Richard este apăsat de mama sa, o mamă ce nu l-a putut ierta după ce a fugit cu EA

Cel mai bun prieten al lui Richard, un ziarist pe nume Robert Hand este îndrăgostit nebuneşte de Bertha. Deşi cei doi sunt vechi prieteni, sentimentul faţă de Bertha îl face pe Robert să-şi trădeze în gând şi suflet prietenul. Soţie fidelă Bertha îi mărturiseşte avansurile făcute de Robert. Richard se resemnează, deşi este cuprins de o uriaşă gelozie. Richard este melancolic şi lucid, Robert este senzual şi visător. Bertha îl va alege pe amantul ei dintotdeauna. Robert va scrie un laudatio într-un cotidian despre Richard şi va pleca departe de cei doi şi de păcatul trădării. Domnişoara Justice este verişoara lui Robert şi este femeia care îl atrage pe Richard prin simplitatea ei feminină. Richard o va alege mereu pe Bertha pentru că pasiune pentru domnişoara Justice este o revoltă împotriva Berthei. O furie pornită dintr-un sentiment măreţ, iubire sinceră şi devotată. Bertha îl oboseşte pe Richard prin felul ei de a fi, o iubire posesivă.

Din acest patrulater amoros James Joyce ne prezintă căsătoria a doi oameni diametral opuşi ca şi fel de a simţi. Modul de a iubi irlandez care  este schimbător şi nehotărât  împreună cu uriaşa pasiunea a femeii latine, Richard şi Bertha. La finalul dramei, Bertha va exclama către Richard ” O,străinul, sălbaticul meu amant întoarce-te din nou la mine”.

Exilaţi în nepăsare şi în uitarea sentimentelor cei doi se redescoperă încet. Ceea ce îi ţine legaţi este vulcanul ce irumpe între ei. Melancolia detaşată a lui Richard şi romantismul aprig al Berthei dau naştere unei uluitoare poveşti de dragoste.

Singura piesă de teatru publicată a lui James Joyce este o capodoperă prin magnitudinea dramatică şi lirică. În decursul a două zile şi a trei acte Joyce descrie o metafizică a iubirii, o ars amandi. Romancier genial, James  Joyce dovedeşte în această piesă că este un demn urmaş al marii dramaturgii anglo-saxone.  Scriitor de geniu prin uriaşa capacitate de sondare a caracterului uman şi prin forţa epică,  James Joyce este un dramaturg plin de forţă şi realism magnetic. Este un dramaturg lucid şi melancolic. Piesa lui Joyce ne îndeamnă să reflectăm la adevăratele valori sentimentale şi familiale din viaţa noastră.

Exilaţi este o dramă în care iubirea poate învinge tot dacă este recunoscută. În acelaşi timp este o capodoperă a mărturisirii. Toate personajele mărturisesc iubirea.

 

Deşi exilaţi în uitare, adevăratul simţ îi ajunge şi îi întoarce în locul de unde au plecat, familia fericită din ţara mamă, Irlanda.

 

Scris de Cristian Alexandru

Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Bucureşti, masterul de Securitate şi Apărare al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Este doctor în Informații și Securitate Națională al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. A publicat volumele de poezii Versuri Ciobite la Editura Semne-Artemis-2011, Pietre și Inimi la Editura Epublisers-2015. A publicat cărți de politică internațională și geopolitică, printre care amintim monografia Între Elefant, Urs şi Dragon- Spre o nouă arhitectură globală, la Editura RAO-2014. Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale. A publicat peste 200 de recenzii literare. A publicat poezii și articole pe blogul personal AlexCristian.ro dar și blogul site-ului ziarului Adevărul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *