James Clavell – Evadarea. (Colecţia Adevărul)

După ce cariera militara îi este întreruptă din cauza unui accident de motocicletă, Clavell se căsătoreşte cu actriţa April Stride, cu ajutorul căreia autorul reuşeşte să pătrundă în aventuroasa viaţă a filmului. În 1953, se mută cu familia în Statele Unite ale Americii, unde lucrează o perioadă în televiziune, intrând mai apoi în Cetatea Filmului, la Hollywood.

După succese răsunătoare cu scenariile pentru „The Fly” („Musca”) şi „Watusi”, reputaţia îi este consolidată definitiv cu scenariul pentru „The Great Escape” („Marea Evadare”), în 1963. Din punct de vedere politic, Clavell a fost un anti-fascist şi simpatizant al capitalismului, dupa cum exemplifică prin personajele sale, de multe ori. James Clavell a devenit ofocial cetăţean al Statelor Unite ale Americii în 1963.

A murit în Elveţia, după ce a suferit de un atac cerebral, cu o lună înainte de a împlini vârsta de 70 de ani. Romanul „Evadarea” descrie atmosfera încordată din Iran, dupa alungarea Şahului, când situaţia tării devine ştire de prima pagină pentru întreaga lume. Piloţii de elicopter ai unei platforme petroliere sunt prinşi în luptele interne dintre fanatici, cu ambiţii personale, duplicitari, martori ai unor morţi violente.

De acelaşi autor

Changi(King Rat). (Colecţia Adevărul)

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *