Jack London – Colţ alb. Chemarea străbunilor

copertaNevoia acută de bani, dar şi posibillitatea de a-şi măsura forţele în lupta necunoscutul, l-au atras pe Jack London spre Alaska, cu ale ei promisiuni de îmbogăţire rapidă. Dar ţinutul aspru din nordul Americii nu şi-a onorat promisiunile şi puţini au fost cei care au găsit Eldorado. London nu s-a numărat printre cei norocoşi. Bolnav şi extenuat, şi-a dat seama că singura lui şansă de a scăpa de munca istovitoare era să capete o educaţie care să-i permită „să-şi vândă creierul”.

Astfel, în luna ianuarie a anului 1903, London a terminat un manuscris intitulat „Call of the Wild  (Chemarea străbinilor), pe care l-a trimis publicaţiei Saturday Evening Post, din San Francisco. O lună mai târziu, London a primit răspuns de la redacţia revistei, care îi cerea să reducă textul la 5000 de cuvinte şi să fixeze un preţ pentru poveste. London a scurtat textul şi a cerut 3 cenţi pe cuvânt. După încă o lună, prestigioasa editură Macmillan a cumpărat drepturile de autor pentru Chemarea străbunilor cu 2000 de dolari şi promisiunea unei campanii publicitare intensive. London a acceptat şi a renunţat definitiv la orice pretenţii financiare aferente drepturilor de autor. Nimeni nu-şi închipuia, la vremea respectivă, că romanul va deveni un clasic al literaturii universale. London nu a regretat niciodată decizia luată, chiar dacă un contract bazat pe procent din valoarea de vânzare a cărţii ar fi făcut din el un om bogat încă de pe atunci. Scriitorul a înţeles că publicitatea intensivă făcută de Macmillan a determinat succesul cărţii şi, implicit, viitorul carierei lui de scriitor.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *