Iyengar B.K.S. – Lumină în Yoga

„Yoga este o tehnică perfectă pentru a preveni bolile fizice şi mentale şi a proteja corpul în general şi dezvoltă un sentiment inevitabil de încredere în sine şi siguranţă. Prin chiar natura sa este de nedespărţit de legile universale: pentru că respectul faţă de viaţă, adevăr şi răbdare sunt factori indispensabili pentru a avea o respiraţie calmă, mintea paşnică şi voinţa puternică.

Aici se află valorile morale inerente în Yoga. De aceea este nevoie de un efort complet şi total, care să implice şi să formeze întreaga fiinţă umană. Nu se repetă nimic mecanic şi nu se face nimic de formă, ca în cazul afirmaţiilor pozitive sau al rugăciunilor formale. Prin chiar natura sa este de fiecare dată şi în fiecare moment un act viu.

Lumina în Yoga a d-lui Iyengar le va permite multora, sper, să-i urmeze exemplul şi să devină învăţătorii de care omenirea are atât de multă nevoie. Dacă această carte va fi ajuta la împărtăşirea acestei arte esenţiale şi se va asigura că este practicată la cel mai înalt nivel, mă voi simţi etern recunoscător că am luat parte la prezentarea ei. ” (Yehudi Menuhin , Londra, 1964)

„Titlul acestei cărţi este Lumină în Yoga (Yoga Dīpikā în sanscrită), pentru că scopul meu este să descriu pe cât de simplu posibil āsana-ele (posturile) şi prāṇāyāma-ele (disciplinele de respiraţie) în lumina propriei noastre ere, a cunoaşterii şi cerinţelor ei. Instrucţiunile pentru āsana şi prāṇāyāma sunt deci expuse cu lux de amănunte şi se bazează pe experienţa de peste douăzeci şi şapte de ani pe care am acumulat-o din multe zone ale lumii. Conţine tehnicile complete a 200 de āsana-e cu 592 fotografii prin care pot fi învăţate āsana-ele: acoperă de asemenea şi bandha, kriyā şi prāṇāyāma cu încă 9 fotografii.”

„Cititorul occidental ar putea fi surprins de referirile care apar din când în când la Spiritul Universal, la mitologie şi chiar şi la principii filozofice şi morale. Nu trebuie să uite că în antichitate toate realizările superioare ale omului în ce priveşte cunoaşterea, arta şi puterea făceau parte din religie şi se presupunea că le aparţin lui Dumnezeu şi preoţilor Săi care îl slujesc pe pământ. În occident ultima astfel de încarnare a cunoaşterii şi puterii divine este Papa din catolicism. Dar înainte, chiar şi în lumea occidentală, muzica, pictura, arhitectura, filozofia şi medicina, la fel ca şi războaiele, erau mereu făcute în serviciul lui Dumnezeu. Doar foarte de curând au început să fie desprinse de Divin aceste arte şi ştiinţe în India – dar acest lucru s-a făcut cu respectul cuvenit, pentru că s-a făcut pentru eliberarea voinţei omului, privită ca fiind diferită voinţa divină. În India continuăm să punem preţ pe puritatea intenţiei, pe umilinţa disciplinei şi pe altruismul care sunt moştenirea lungii noastre legături cu Dumnezeu. Consider că este important şi interesant pentru cititor să cunoască originea āsana-elor, şi de aceea am inclus aici legende care au fost transmise de-a lungul timpului de practicanţi şi înţelepţi yoghini.

Order Lumină în Yoga Preţ @ RON65,00

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *