Iuri Andruhovici – Moscoviada

1Otto von F., student la filologie şi originar din Ucraina de Vest, trăieşte la Moscova – ,,inima putredă a unui imperiu mai mult mort decât viu”. În căminul Institutului Gorki, stau îngrămădite laolaltă speranţele poetice ale provinciei sovietice – viitori reprezentanţi ai literaturilor naţionale, alcătuind versuri în idiş medieval, poeme ucrainene în versuri şi strofe de cântece uzbece. Este începutul anilor nouăzeci, atmosfera e încordată, iar vodca e pe sponci.
Într-o zi de mai, Otto von F. o ia din loc, cu gând să cumpere cadouri de la Lumea copiilor, magazinul de lângă Lubianka, închisoarea KGB. Se pierde însă pe coridoarele nesfârşite şi se trezeşte în tunelurile canalizării, unde cade în mâinile unor agenţi secreţi, a căror misiune este să crească o armată de şobolani.
Naţionalismul pătimaş, kitsch-ul şovin, presiunea ideologică – toate aceste spectre prind din nou viaţă în Moscoviada, simfonie cacofonică de adio la adresa Uniunii Sovietice, plină de sarcasm şi de umor grotesc. Moscoviada este cel mai cunoscut roman al lui Iuri Andruhovici, fiind tradus în numeroase limbi şi păstrându-şi, în chip surprinzător, actualitatea.

Order Moscoviada Preţ @ RON24,90

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *