Ismail Kadare – Podul cu trei arce

1_produsDe Alexandru Cristian

Din timpuri străvechi legendele s-au bazat pe realitate. Uneori  faptele depăşeau legenda, alteori legenda plăsmuia faptele reale. Dominaţia otomană s-a întins peste Balcani având la bază manipularea credinţelor străvechi.

Gjon un tânăr călugăr, ne povesteşte despre un eveniment ce a marcat şi schimbat istoria Albaniei şi a Europei. În anul 1377 semne prevestesc venirea ordiei otomane. Ujana ce Rea râul de legendă ce desparte Albania de Imperiul Otoman trebuie stăpânit pentru a putea îngenunchea  Alberul.

Oamenii locului cred cu tărie că semnele prevestitoare de la râu vor schimba zona, unii în bine alţii în rău. Numai Gjon este temător şi simte că la mijloc este o conspiraţie josnică, o mascarardă făcute de cei puternici. Stăpânul regiunii din sudul Aberului se hotăreşte să construiască un pod, fiind motivat de veniturile posibile aduse de această construcţie. Cei mai bătrâni presimt că se va abate asupra lor o mare nenorocire şi blestemă podul. Ujana cea Rea este văzută ca un monstru care nu va fi îngenuncheat de un căpăstru de piatră. Odată cu începerea construcţiei apar şi primele semne ale legendei balcanice. Pentru a rezista o construcţie trebuie un sacrificu, o jerfă a unui suflet, trebuie să zideşti de viu un om.

Răspândita legenda despre reuşită şi sacrificiu a Balcanilor a făcut ca istoria acestui loc să fie imponderabilă şi metafizică. Pentru balcanici istoria este începutul şi sfârşitul unei legende. O crimă va avea loc şi astfel podul va fi terminat. Podul cu trei arce va fi întemeiat pe o jertfă de sânge. Gjon tulburat încearcă să le comunice tuturor că orice lucru întemeiat pe moarte naşte moarte, dar nu îl  ascultă decât codrii şi sinistrul pod.

Construirea podului va apropia semiluna de Albania. Vulturul Albaniei se simte ameninţat de calma şi aducătoarea de moarte  semilună. Gjon scrie cronica  cu furie pentru că deja se aud primele lupte la pod. Va mai trece aproape un veac până la eroismul şi sacrificiul lui Skanderbeg. Până atunci Ujana cea Rea priveşte cu furie osârdia otomană.

Ismail Kadare a creat un spaţiu de basm şi mitologie. Legendele istorice se întrepătrund cu realitatea istorică şi dau naştere unei scrieri despre sacrificiu şi eroism zadarnic. Scris în anii “purgatoriului”, când nu avea voie să publice în Albania enveristă, Podul cu trei arce este o bijuterie literară despre istoria plină de eroism a Albaniei. Gjon ne spune în carte că această ţară va fi dezmembrată şi refăcută de multe ori dar va rămâne veşnic pe pământ

 

  Aşa cum tremur eu prins în zid

  Aşa să tremure şi acest pod.”

 

Balada zidirii Podului cu trei arce

Order Podul cu trei arce Preţ @ RON25,00

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *