Ismail Kadare – Generalul armatei moarte

1De Alexandru Cristian

Moartea este memoria vieţii. Nu te poţi împotrivi morţii dar poţi lupta ca să o întârzii. Războiul este cea mai crudă manifestare a violenţei native a omului. Războaiele au dat naştere paradoxal unor  popoare. Fiecare luptă pentru independenţă şi recunoaştere este un crud război.

Generalul armatei moarte încearcă să-şi mobilizeze soldaţii pentru ultima bătălie, onorul patriei. Un general italian se luptă pentru a recupera rămăşiţele soldaţilor căzuţi în Al Doilea Război Mondial în Albania. Ţara în care au murit zeci de mii de italieni este o ţară misterioasă străjuită de munţi şi mărginită de ape. Ca o ancestrală teamă faţă de apele albastre toţi locuitorii acestei ţări s-au retras în munţi. Tărâm al ultimilor haiduci şi patrie a eroilor uitaţi Albania este marele mormânt pe care generalul îl deschide pentru a afla povestea marii armate italiene.

În această poveste se găseşte miticul batalion albastru. Un batalion cu o reputaţie sumbră şi cu un fals eroism. Colonelul Z este comandantul acestui batalion, un ofiţer care a dispărut în pământul acesta plin de pietre. Găsirea rămăşiţelor acestuia îl va obseda pe general tot parcursul misiunii. Misiune ingrată dar şi plină de onoare, o misiune a morţii care ne dezvăluie un general care se revoltă împotriva armatei sale, o armată fantomatică.

Jurnalele soldaţilor ne dezvăluie campania din Albania dar şi ciudăţenia acelui război dus fără voinţa nimănui. Generalul scârbit de acest onor ingrat va încerca să ignore aceste jurnale care îl vor urmări ca nişte demoni mereu. Oare cei peste 40.000 de soldaţi vor dori cu adevărat să se întoarcă în pământul patriei?

Romanul lui Ismail Kadare este  o epopee a morţii. Fiecare mort are povestea sa. Albania enveristă este o ţară închisă în graniţele sale. Totuşi nu poate scăpa de moştenirea sa istorică. Tărâm al luptelor şi al eroismului mica ţară duce o bătălie, a libertăţii,  de sute ani pentru o bucată de pământ neprietenos. Fascinaţia generalului faţă de acest popor mândru se transformă  într-o oroare,  poporul albanez este unul sălbatic care nu acceptă compromisul. Pentru albanezi patria este sfântă.

Un roman magic care descrie lupta vieţii cu moartea dar şi lupta istoriei uitate. Acţiunea este o alegorie la frământata istorie a Albaniei. Eroii albanezi zac în eternitate dar glasul acestora se aude dincolo de bariera de netrecut a morţii.

Războiul este absurd dar aducerea aminte a unui război este ceva şi mai absurd.

 

 

Order Generalul armatei moarte Preţ @ RON14,95

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Cristian Alexandru

Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Bucureşti, masterul de Securitate şi Apărare al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Este doctor în Informații și Securitate Națională al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. A publicat volumele de poezii Versuri Ciobite la Editura Semne-Artemis-2011, Pietre și Inimi la Editura Epublisers-2015. A publicat cărți de politică internațională și geopolitică, printre care amintim monografia Între Elefant, Urs şi Dragon- Spre o nouă arhitectură globală, la Editura RAO-2014. Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale. A publicat peste 200 de recenzii literare. A publicat poezii și articole pe blogul personal AlexCristian.ro dar și blogul site-ului ziarului Adevărul.

One Responseto “Ismail Kadare – Generalul armatei moarte”

  1. eugen qendro spune:

    Este fantastic,imi pare bine ca cineva se ocupa de adevarata arta .
    Ismail Cadare este unul dintre cei mai mari scriitori ai secolului 20-21.
    A rezistat jugului comunist.
    In Albania noi albanezi ne-am ascuns in spatele cuvintelor lui,am respirat acelasi aer cu Generalul armatei moarte,am daramat piramida sistemului,si impreuna am rezistat loviturilo securitatii comuniste care cauta sa sacrifice orice urma de umanitate

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *