Ismail Kadare – Cina blestemată

1De Alexandru Cristian

Trecutul ne prinde, ne joacă feste nu putem scăpa de el. Prieteniile din trecut pot fi nenorociri pe viitor. Iluziile pot fi reale, visele sunt creaţia minţii sau a inimii? Ne putem întâlni cu momente pe care nu le putem defini ce sunt sau ce au fost?

O cină blestemată schimbă toată istoria personală a celui mai mare doctor din Gjirokastra. Gurameto cel mare este cel mai mare chirurg al acestui oraş plin de fudulie şi  o legendă în viaţă a medicinii albaneze.

Retragerea Italiei din război a însemnat cufundarea Albaniei în panică şi teroare. Aliatul trădat de italieni Germania se va năpusti asupra  acestei mici şi curajoase ţări din Balcani. Trupele germane au ajuns în Gjirokastra şi gloanţele s-au năpustit asupra avangardei germane. Albanezii au încălcat pactul de prietenie cu germanii sau a  fost o mână criminală?

Comandantul trupelor germane este un vechi prieten al doctorului Gurameto. Trecerea trupelor germane prin Albania a fost cauzată de această veche prietenie. Atacul asupra trupelor germane a atras mânia comandantului care a arestat 80 de ostatici. Oameni nevinovaţi vor plăti pentru sângele vărsat.

Doctorul Gurameto cel mare îl invită pe comandant la o cină. O cină la  care un gramofon cântă istoria nescrisă  a Albaniei.  La colţ de stradă Vehip Chiorul profet şi cerşetor le spune trecătorilor că la aceea cină participă oameni din cealaltă lume.

Marele Gurameto este arestat în timpul celebrului complot al halatelor albe. Stalin a dorit exterminarea medicilor evrei bănuind că aceştia vor să asasineze toţi liderii comunişti. Marele doctor albanez nu era evreu dar era prieten cu evreii. Conştiinţa sa de doctor nu-i permitea să ucidă pacienţi. Jurământul lui Hippocrate este templul în care toţi doctorii slujesc.

Anchetat şi torturat în groaznica Grotă a Shanishaiei doctorul Gurameto nu recunoaşte că  face parte din complot. În timpul acestei anchete un singur gând îl torturează, ce a fost la aceea cină?

Seara de 16 septembrie 1943 este punctul de cotitură în viaţa marelui chirurg, o seară în care un gramofon îi cântă povestea. Cei ce stăteau la masă erau ireali, erau oameni din altă lume.

Va reuşi Gurameto să rupă invitaţia la cină şi să-şi schimbe destinul…? o soartă distrusă de o hârtie uitată pe un bulgăre de humă.

Cina blestemată este un roman halucinant despre cum viaţa ne poate fi prietenă şi duşmană. Momentele cruciale în viaţă nu le hotărâm noi, ci o mână care ne ghidează spre ceva. Dumnezeu este stăpânul suprem al vieţii şi morţii dar viaţa ne arată un drum pe care nu îl cunoaştem. Din păcate îl înţelegem la sfârşit….

 

Ismail Kadare a creat un roman în care fantasticul şi absurdul realităţii formează o lume în plin război.

Order Cina blestemată Preţ @ RON25,00

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Cristian Alexandru

Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Bucureşti, masterul de Securitate şi Apărare al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Este doctor în Informații și Securitate Națională al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. A publicat volumele de poezii Versuri Ciobite la Editura Semne-Artemis-2011, Pietre și Inimi la Editura Epublisers-2015. A publicat cărți de politică internațională și geopolitică, printre care amintim monografia Între Elefant, Urs şi Dragon- Spre o nouă arhitectură globală, la Editura RAO-2014. Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale. A publicat peste 200 de recenzii literare. A publicat poezii și articole pe blogul personal AlexCristian.ro dar și blogul site-ului ziarului Adevărul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *