Ismail Kadare – Aprilie spulberat

UnknownAprilie spulberat grupează patru dintre prozele anilor ’70-’80: Aprilie spulberat, Cine a adus-o pe Doruntina, Mesagerul tristetii si Comisia serbării. Aparute în Albania in urma cu mai bine de două decenii, cele patru proze – traduse în limba română într-o primă ediţie în 1990 – au fost revizuite de autor. Varianta oferită acum cititorilor români este cea definitivă. Între primele două proze există o relaţie directă: povestea Doruntinei descrie apariţia în societatea medievală albaneză a unui nou sistem moral şi juridic, Kanun-ul. Este un sistem care are la bază „legea sângelui,” potrivit căreia orice membru al unei familii este dator să răzbune moartea unui strămoş prin uciderea oricărui membru din familia ucigaşului. Acelaşi Kanun care, cinci sute de ani mai târziu, provoacă evenimente grave în satul albanez din zona platoului muntos din nord (povestea lui Ghiorgu din Aprilie spulberat).
„Am scris Aprilie spulberat pe vremea când Albania, ca şi întreaga lume comunistă, avea un sistem juridic şi un cod penal socotite printre cele mai inumane de pe planetă. În faţa acestei «justiţii», ale cărei crime le cunoaşteţi tot atât de bine ca şi mine, vechiul cod cutumiar albanez, kanun-ul, nu numai că nu părea deloc barbar, ci din contră, era uimitor de democratic.” (Ismail Kadare)

De acelaşi autor

Palatul viselor

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *