Isaiah Berlin – Puterea ideilor

Unknown„Acum mai bine de o sută de ani, poetul german Heine i-a avertizat pe francezi să nu subestimeze forţa ideilor: conceptele filozofice crescute în camera de lucru a unui profesor ar putea distruge o civilizaţie.“ (Isaiah BERLIN, Two Concepts of Liberty, 1958)

„Tema care leagă conţinutul acestui volum de lucrări mai scurte, cu caracter mai degrabă introductiv, ale lui Isaiah Berlin este rolul crucial social şi politic – trecut, prezent şi viitor – al ideilor şi al celor care le-au dat naştere. Între hotarele acestei teme este reprezentată o mare varietate de subiecte, şi pertinenţa avertismentului lui Heine este exemplificată pe larg. A fost un avertisment la care Berlin s-a referit adesea, şi oferă un fel de răspuns (fireşte, există şi altele) pentru cei care pun, cum se întâmplă din când în când, întrebarea de ce este importantă istoria intelectului.“ (Henry HARDY)

„Nu cred că exagerez în vreun fel afirmând că Isaiah Berlin a fost, alături de Raymond Aron, cel mai important reprezentant al gândirii liberale din veacul XX. Este ceea ce mărturisea şi Mario Vargas Llosa în discursul de la decernarea Premiului Nobel pentru literatură. Destinul acestui extraordinar spirit, adversar ireconciliabil al oricărei forme de tiranie, fie ea politică ori mentală, ne dă ocazia să medităm la soarta liberalismului politic în lumea de astăzi.“ (Vladimir TISMĂNEANU)

Order Puterea ideilor Preţ @ RON35,00

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *