Isaac Bashevis Singer – Judecătorul de pe strada Krochmalna

Premiul Nobel pentru Literatură, 1978

pentru arta sa narativă, plină de pasiune, care, avănd rădăcini într-o tradiție culturală polono-evreiască, dă viață condiției umane universale

Isaac Bahevis Singer (1904-1991) si-a petrecut o buna parte a copilariei asistand la modul in care parintele sau isi exercita functia de judecator religios in cartierul  evreiec al Varsoviei. Fara a se substitui instantelor judiciar de stat, aceasta functie veghe la respectarea normelor credintei iudaice, in competenta ei intrand oficierea  de cununii, rezolvarea unor probleme de ordin ritual si a tot felul de conflicte intervenite in familii sau intre parteneri comerciali. Casa parintilor scriitorului era  vizitata de carturari de seama si de personaje pitoresti, dar patrundeau in ea si indivizi dubiosi, escroci si maniaci.
Copilul Isaac privea cu o curiozitate de nepotolit la tot ce se petrecea in cabinetul tatalui sau, asculta marturisirile celor chemati in judecata, retinea reflectiile  uneori amuzate, alteori indignate ale parintilor sai si depozita totul in subconstientul lui de viitor maestru al prozei idis.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *