Irwin Shaw – Om bogat, om sărac

irwin-shaw-om-bogat-om-sarac-constelatia-1992-l-121006-510x510Om bogat, om sărac, romanul care a devenit bestseller internaţional imediat ce a văzut lumina tiparului în 1969, urmăreşte destinele cu suişuri şi coborâşuri neaşteptate ale celor trei copii ai cuplului Mary Pease – Axel Jordache: Gretchen, Rudolph şi Thomas, de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial până la sfârşitul anilor ’60. Mezinul Rudolph este fiul cel bun, inteligent, harnic şi liniştit, care vede educaţia ca un paşaport spre o viaţă mai bună. Thomas, în schimb, este indolent şi agresiv şi pare a nu avea alt scop în viaţă decât acela de a deveni cu orice chip oaia neagră a familiei. În ceea ce o priveşte pe Gretchen, ea vrea doar un trai liniştit alături de persoana iubită, dar căutarea bărbatului care să-i ofere aşa ceva o aduce în preajma unor indivizi total nepotriviţi cu idealul ei de fericire.

Nucleul romanului îl reprezintă însă antagonismul dintre cei doi fraţi, aflaţi într-o competiţie perpetuă şi între care se va instala o ostilitate făţişă, transformată în scurtă vreme în ură. După ce Thomas fuge de acasă, fiecare din fraţi o porneşte pe drumul său – Rudolph devine om de afaceri de succes şi politician de marcă, iar Thomas, veşnic în căutarea fericirii, ajunge pe rând boxer, marinar şi se înconjoară de oameni de joasă speţă. Cu toate acestea, conflictul dintre cei doi, numai aparent o reluare a luptei biblice între Cain şi Abel, este deosebit de complex, ceea ce ne dovedeşte încă o dată că viaţa nu e zugrăvită numai în tonuri de alb şi negru, ci că, dimpotrivă există nenumărate nuanţe de gri; iar Irving Shaw a ştiut să aleagă cu mult talent dintr-o întreagă paletă de culori, astfel încât în romanul sau binele şi răul, frumuseţea şi urâţenia nu sunt niciodată absolute.

Order Om bogat, om sărac Preţ @ RON30,00

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

One Responseto “Irwin Shaw – Om bogat, om sărac”

  1. Ovidiu spune:

    Minunat

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *