Ion Cîndea – Războiul şi pacea. Înnoiri conceptuale în relaţiile internaţionale contemporane

Relaţiile internaţionale şi diplomaţia din epoca noastră au încă la bază premisa eronată că avem de-a face cu sisteme „aproape de echilibru”. Globalizarea impune dimensiunea neliniară a fenomenului social, inclusiv în domeniul relaţiilor internaţionale, Metafora fluturelui care prin bătaia aripilor declanşează în altă parte a globului un uragan pare din ce în ce mai puţin o simplă figură de stil şi din ce în ce mai ilustrativă ca expresie a neliniarităţii manifeste din domeniul socialului. În momentul actual este, aşadar, din ce în ce mai evidentă nevoia de a împrospăta instrumentarul conceptual al relaţiilor internaţionale în funcţie de interdependenţa crescândă între fenomene macro şi microsociale, unele abia parţial inteligibile şi încă şi mai puţin predictibile.
Acţiunea a 19 oameni – un număr nesemnificativ în termenii politicii externe – a reprezentat, la 11 septembrie 2001, un punct major de inflexiune, care obligă analiştii şi teoreticienii, precum şi pe practicienii relaţiilor internaţionale, la luarea în calcul a fenomenului neliniarităţii.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *