Ion Albulescu – Pedagogii alternative

1Pedagogii alternative oferă o prezentare clară și cuprinzătoare a șase metode pedagogice – Pedagogia Montesorri, Pedagogia Waldorf, Pegadogia curativă, Pedagogia Freinet, Planul Jena, Programul step-by-step. Fiecare metodă pedagogică este descrisă în câte un capitol. Astfel, capitolele au o structură elegantă, care urmărește redarea principalelor aspecte legate de respectiva pedagogie. Cartea este deschisă de o introducere și include, la final, concluzii, dar și o bibliografie, utilă, fără doar și poate, pentru oricine ar dori să aprofundeze chestiunile analizate în fiecare capitol. Conținutul capitolelor este adaptat în funcție de metoda pedagogică descrisă. Concepția pedagogică, perspectiva privind dezvoltarea copilului, metoda sau metodele de predare, învățare și evaluare, relația profesorului (învățătorului) cu elevii sau relația școlii cu părinții sunt printre elementele abordare în cadrul fiecărei pedagogii.

Cartea se ocupă doar de câteva pedadogii alternative dintr-o multitudine de sisteme educative concepute în ultimele secole. Cele șase metode pot fi încadrate în curentul pedagogic ,,educația nouă”, fiind elaborate în primele decenii ale secolului XX. Ele oferă soluții și concepții diferite privind educația copilului, alternative la modelul clasic, al pedagogului ceh Jan-Amos Comenius (secolul al XVII-lea), care prevede gruparea elevilor pe clase, cu elevi de aproximativ aceeași vârstă, și structurarea conținutului pe discipline, repartizate pe ani de studiu și cicluri. Autorul încearcă să demonstreze că aceste pedagogii alternative sunt complementare și diversitatea metodelor poate asigura valorificarea calităților elevilor.

Această lucrare le este destinată studenţilor care urmează specializări din domeniul „Ştiinţele Educaţiei“, dar şi cadrelor didactice interesate de teoria şi practica alternativelor educaţionale întâlnite în ţara noastră şi, nu în ultimul rând, părinţilor interesaţi de un rol mai activ în educarea copiilor lor. Am căutat să prezentăm în paginile sale concepte de bază, principii de acţiune, strategii şi tehnici de lucru specifice, care se pot constitui în repere de gândire şi acţiune pedagogică.

Order Pedagogii alternative Preţ @ RON29,90

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *