Ioana Măgură Bernard – Directorul postului nostru de radio

UnknownCând Pierre Nora spunea că, în această eră a comunicaţiilor, istoria se face în sălile de redacţie, de la ziare, radio, televiziune, n-avea cum să cunoască unul din exemplele cele mai grăitoare întru confirmarea acestei concepţii, pe Noel Bernard.
Deoarece Noel Bernard n-a fost doar un gazetar în accepţia clasică a cuvântului — oricât de remarcabil — ci a şi participat la refacerea unei istorii stâlcite. Cu el în frunte, Europa Liberă n-a fost numai un post de radio având meritul de a informa o ţară supusă dezinformării sistematice, ci şi o replică activă la orwellianul Minister al Adevărului ce pusese România, ca tot estul Europei, sub semnul minciunii ofensive.
(…) Înainte de a deveni în România acelor ani un mit, o legendă vie, Noel Bernard a înţeles instinctiv că opinia publică din ţară nu trebuie doar informată dar şi formată şi că orice libertate se cere precedată de o pedagogie a ei.
(…)
Moartea lui mi s-a părut în decembrie ’89 poate şi mai nedreaptă ca atunci când se săvârşise. Dacă împotriva ei nimeni nu mai poate lupta, un lucru stă în posibilitatea noastră a tuturor: să curmăm uitarea ce şterge din cumplita istorie a totalitarismului de la noi numele unuia dintre cei care au luptat cu o reală eficacitate tocmai împotriva acestui sens pocit al istoriei. Noel Bernard trebuie redat memoriei româneşti. În ea, şi-a cucerit locul. Şi l-a sfinţit.

Monica Lovinescu

Order Directorul postului nostru de radio Preţ @ RON26,00

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *