Ioan Grigore Olimp – Curcubeul toamnei

Curcubeul toamnei

„Cred ca există oameni cărora, atunci când viaţa nu le mai oferă speranţa unor farâme de bucurie, le apar în minte, ca un fel de compensare a derivei sufletului, amintirile. Bineînţeles, numai acelea care nu s-au scurs în nemarginirea timpului intocmai ca nisipul eliminat de un organism omenesc suferind.” (Grigore Olimp Ioan)

Curcubeul toamnei este o colecţie de scrieri ale unui descendent al unor familii însemnate din istoria României, ce a trăit ororile celor două războaie mondiale şi ale comunismului, dar şi fericiţii ani interbelici.

Veţi găsi în acest volum amintiri despre curcubeele văzute de autor, curcubee reale – primul văzut în copilărie pe fereastra casei bunicilor, al doilea pe mare, al treilea la Paris, ridicându-se din spatele bazilicii Sacré-Coeur şi destrămându-se în Sena, al patrulea din avion, deasupra Veneţiei şi ultimele trei în satul natal-, dar şi curcubee simbolice – amintiri despre fiinţele dragi, cucubee de lumină. Totul este povestit cu sensibilitatea şi înţelepciunea la care Grigore Olimp Ioan a ajuns după aproape un veac de viaţă.

„În perioada dintre cele două războaie mondiale, Grigore Olimp Ioan era reporter la unul dintre cele mai importante ziare româneşti, Universul. Moştenise talentul de jurnalist de la tatăl său, Olimp Ioan, multă vreme corespondent de presă la Geneva şi colaborator al lui Nicolae Titulescu. Din partea tatălui, era urmaş al colonelului Grigore Ioan, care şi-a lăsat numele înscris în istoria ţării, luptând vitejeşte în Războiul… de Independenţă. Din partea mamei, primise genele Oetelisanilor si ale instaritei familii Istrati, din pitorescul sat moldovean Cucova. Era deci vlastarul unor familii pe cat de diverse, pe atat de caracteristice societatii romanesti in dezvoltare, din ultimele doua secole. Viata se anunta interesanta si senina pentru tanarul reporter. A venit razboiul in care, in buna traditie a bunicului sau, a luptat pe front, alegand insa sa lupte in aviatie. Apoi au venit vremuri grele. Si, cu acea linistita vitejie cu care au supravietuit nenumarati romani vitregiti de destin, Grigore Ioan a infruntat viata, cutreierand santierele tarii si indeplinind munca modesta de sef-mecanic. La apusul vietii, fostul jurnalist a hotarat sa-si imortalizeze inaintasii in paginile unei carti.” (Silvia Colfescu)

Order Curcubeul toamnei Preţ @ RON17,00

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *