Ioan Andone – Sisteme inteligente hibride. Teorie. Studii de caz pentru aplicaţii economice. Ghidul dezvoltatorului

UnknownDemersul nostru trebuie înţeles şi ca răspuns la necesitatea realizării unuia dintre obiectivele stabilite în Statutul Centrului de Cercetare şi Instruire în Sisteme Informaţionale pentru Conducere (CeSINCON) din Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor a Universităţii „AL.I.CUZA” din Iaşi, în cadrul căruia funcţionează şi un grup de lucru specializat în sisteme inteligente cu aplicaţii în economie (CeSINTEL).

Acum, în România folosim calculatorul electronic mai mult ca pe o maşină de scris sau pentru calcule diverse, ca pe un calendar, pentru jocuri, ca pe un sistem de comunicaţie sau ca pe o bază de date interactivă şi chiar ca pe un sistem de asistare a deciziei. Dar este suficient numai atât ? A sosit momentul să încorporăm în calculatoare mai multă inteligenţă, să le determinăm să acţioneze inteligent şi să fie folosite ca atare în organizaţii. Ne aflăm încă în etapa în care majoritatea managerilor nu cunosc încă specificitatea tehnologiei şi avantajele sistemelor inteligente şi ca urmare nu-i preocupă introducerea acestei tehnologii de vârf; o consideră o ficţiune. Mai mult, nici chiar în programele de învăţământ superior nu-şi găsesc locul cuvenit disciplinele ştiinţifice care contribuie la formarea în domeniu.

În această carte ne preocupă motivele succesului utilizării tehnologiilor inteligente în ţările avansate, perspectivele inteligenţei artificiale în secolul 21, categoriile de sisteme inteligente, tehnologia fuziunii lor în scopul obţinerii sistemelor inteligente hibride, topologia sistemelor hibride şi principalele categorii de asemenea sisteme, inclusiv folosirea lor în aplicaţii, dar şi mediile de dezvoltare specifice. Ghidul pentru dezvoltatori anexat la sfârşitul cărţii urmăreşte orientarea mai pertinentă şi chiar încurajarea cititorului interesat să încerce şi el ceva uluitor pentru asigurarea succesului informaticii avansate. Desigur, cititorul neiniţiat în asemenea tehnologii trebuie să consulte în prealabil o bibliografie din domeniul sistemelor inteligente. La sfârşitul lucrării poate afla cele mai importante asemenea titluri de cărţi apărute în lume.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *