În plin conflict creat de criză, Adelin Petrişor a lansat ‘Războaiele mele”

Adelin Petrişor şi-a lansat recent cartea cartea Războaiele mele, ce conţine povestiri de război la baza cărora stau reportaje realizate de jurnalist, într-un eveniment organizat la Clubul Ţăranului din Bucureşti, la care au participat numeroşi ziarişti, familia şi prieteni ai acestuia.

Adelin Petrişor a spus că a scris cartea Războaiele mele în special pentru studenţii la jurnalism. De altfel, el a spus că volumul său va fi lansat de editura Polirom şi la facultăţile de jurnalism din Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara. „Eu sper că ei (jurnaliştii, n.r.) vor aduce lucruri mai bune, vor aduce un suflu nou. Am scris această carte nu pentru că sunt vreun Hemingway. Sunt vai de steaua mea, sunt din Buzău, de asta am şi făcut lansarea la Clubul Ţăranului”, a glumit Adelin Petrişor. „Eu sper ca puştii, cei care sunt în facultate acum… sper ca această carte să-i ajute să iubească meseria”, a spus Adelin Petrişor.În Războaiele mele,  Adelin Petrişor îşi recapitulează deplasările sale în zone importante de conflict, precum fosta Iugoslavie, Irak, Liban, Afganistan, închisoarea Guantanamo, precum şi întâlnirile cu Yasser Arafat, Mu’ammar al Gaddafi, Mohamed Fadlallah şi teroristul sârb Arkan.Volumul conţine zece povestiri de război la baza cărora stau reportaje realizate de jurnalist şi difuzate de posturile de televiziune Antena 1, Realitatea TV sau TVR 1, dar care conţin şi detalii care nu au apărut în ştirile sau reportajele de la TV: condiţiile din zona de război, întâlnirile cu personajele amintite, detalii din culisele redacţiilor, precum şi momentele tensionate prin care au trecut familia şi prietenii rămaşi acasă.

Totodată, Adelin Petrişor povesteşte în carte experienţe personale din redacţiile în care a lucrat. Spre exemplu, jurnalistul dă detalii despre modul în care l-a cunoscut pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, care i-a sponsorizat cu 15.000 de dolari o deplasare de serviciu pentru a ajunge la Belgrad.

În timpul ofensivei americane din Irak, în 2003, a fost singurul corespondent român care a transmis din Bagdad. De-a lungul timpului a intervievat personalităţi precum Yasser Arafat, Ehud Barak, Benjamin Netanyahu, Valentino Rossi, Mohammed Fadlallah, Jaap de Hoop Scheffer. În anul 2007 a publicat un album de fotografie intitulat „Corespondent de război”. A primit cinci premii ale Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România, inclusiv Marele Premiu APTR în 2003, Premiul pentru cel mai bun reportaj în 2007 şi Premiul pentru documentar politic în 2009.

Cartea poate fi achiziţionată din Magazinul Bookiseala.ro. Comandaţi, aici!

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *