Humanitas 25 de ani

1La 1 februarie 1990 Gabriel Liiceanu a înfiinţat Editura Humanitas. Se împlinesc, aşadar, 25 de ani de atunci. Un sfert de secol în care editura a adus, aşa cum spunea Andrei Pleşu, „utopia predecembristă a lecturii în spaţiul firescului“. Cu o paletă editorială ce cuprinde ştiinţe umaniste, ficţiune şi literatură memorialistică, ştiinţă, carte practică, albume, manuale şi auxiliare şcolare, literatură pentru copii, Humanitas este editura care, fidelă îndemnului lui Constantin Noica, „Ai atâtea vieţi câte cărţi ai citit”, publică an de an peste 300 de titluri, în mai mult de 50 de colecţii şi serii de autor. [ Cronologie Humanitas în imagini ]

„La aniversarea a 20 de ani Humanitas, în 2010, editura a oferit cititorilor, îngrijit de Dan C. Mihăilescu, un volum cu titlul ambiţios, dar plin de adevăr, Cărţile care ne-au făcut oameni. Astăzi, la 25 de ani, Humanitas propune cititorilor, sub forma a trei „liste miraculoase“, un nou catalog de recomandări de lectură: Cărţile anului la HumanitasCărţile formative ale culturii universale şi Marile cărţi ale literaturii universale.” (Gabriel Liiceanu)

Evenimentele anului aniversar 2015 debutează la Librăria Humanitas de la Cişmigiu pe 29 ianuarie cu o ediţie specială a celebrelor seriÎnapoi la argument realizate de Horia-Roman Patapievici. Din prima zi a lunii februarie, librăria de la Cişmigiu va fi gazda a aproapedouăzeci de evenimente ce marchează aniversarea a 25 de ani, lansări de carte, sesiuni de autografe, lecturi în premieră din cărţi-eveniment, dezbateri, întâlniri cu autori îndrăgiţi: Ioana Pârvulescu, Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu, Dan C. Mihăilescu, Matei Vişniec, Horia-Roman Patapievici, Lucian Boia, Andrei Cornea, Ioana Nicolaie, Victor Rebengiuc, Teodor Baconschi, T.O. Bobe.

Începând cu 1 februarie, timp de 25 de zile, Editura Humanitas oferă 25% reducere pentru 25 de cărţi reprezentative, multe dintre ele aflându-se în cele trei liste de recomandări pe care editura le propune publicului în acest an aniversar.

În lunile ce vor urma, editura va oferi iubitorilor de carte prilejul de a participa la evenimentele dedicate împlinirii a 25 de ani Humanitas: conferinţe cu personalităţi ale culturii, autori români şi străini, expoziţii şi târguri de carte, turnee de lansări ale autorilor Humanitas în ţară, concerte, lansări-eveniment în cadrul festivalurilor de literatură. În 2015, Bookfest şi Gaudeamus vor fi pentru cititorii Humanitas, maimult ca niciodată, adevărate sărbători ale cărţii, editura pregătind alături de titlurile noi, ediţii de lux pentru cele mai importante cărţi Humanitas ale acestui sfert de secol.

„Calendarul acestui an se anunţă pentru noi unul cu o configuraţie aparte, simbolică şi aniversară. Va fi un an în care, împreună cu autorii şi cu cititorii noştri, vom povesti despre primul sfert de secol de cărţi Humanitas şi vom căuta să ducem povestea mai departe prin cărţile anului 2015.“ (Lidia Bodea, director general Editura Humanitas)

„Februarie 1990. Aveam 47 de ani, eram etern, fericit, inocent şi aveam o singură mirare: «Oare cum pătrunde spiritul în lume?» Ştiam că nu există un răspuns limpede la această întrebare. Tot ce ştiam atunci era cum pătrunsese spiritul lumii în mine. Evident, prin cărţile pe care le citisem până atunci, prin biblioteca mea, prin acel paradis al culturii pe care-l locuisem, fie el şi unul instalat, cum fusese, în epicentrul unui infern social. De vreme ce ştiam cum pătrunsese spiritul în mine, mi-am zis că aş fi putut să repet mişcarea asta magică la o scară mai mare: o bibliotecă revărsată peste o ţară întreagă.
Dacă am reuşit să-mi dau un destin, atunci poate că, privit de la înălţimea acestor douăzeci şi cinci de ani, el este acesta: am reuşit să revărs asupra ţării mele, având alături echipa Humanitas, o formidabilă echipă de cărturari, peste trei mii de titluri în douăzeci de milioane de cărţi tipărite. Iată de ce Humanitas a fost – şi este – încercarea de-o viaţă de a da răspuns acelei întrebări de tinereţe, strădania de a face să intre în lume trupul de carne al spiritului, cartea, pesemne singurul trup al spiritului care există.“ (Gabriel Liiceanu)

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *