Horia Ursu – Asediul Vienei

CopertaRomanul Asediul Vienei este expresia unei noi scriituri, cea a unui realism de Mitteleuropa sau, mai bine zis, de Zwischeneuropa. Aici nu mai există decât urme ale unei civilizaţii «multiculturale» , locul fiindu-i preluat, mai în glumă, mai în serios, de inscripţii: Gol iudaic, Gol germanic. Procesul este cât se poate de tragic. Autorul surprinde cu o acribie de om de ştiinţă şi cu un umor negru a la Svejk atmosfera de amurg a acestei lumi în momentul dezagregării caracterului ei de Zwischeneuropa. Ne aflăm la răscruce! – sugerează autorul. Iată un nou tip de realism al «întâmplărilor mărunte şi al sensurilor pe măsură» care a câştigat de mult teren în lumea întreagă, după oboseala evidentă a postmodernismelor.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

2 Responsesto “Horia Ursu – Asediul Vienei”

  1. Viorel Trandafir spune:

    Horia Rusu este atât de valoros ca scriitor pe cât este de modest ca fire, iar romanul său Asediul Vienei e o izbândă a literaturii actuale. Nu doar al literaturii române, măcar că H.U. este „aedelean”! Atâta umor şi o aşa scriitură? Păcat de excesul de fragmentarism…

  2. Viorel Trandafir spune:

    Voi reveni pe tradiţionala şi eterna hârtie, unde mă simt mai bine decât aici şi nu fac grşelli de acord. A bon entendeur!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *