Hervé Bazin – Vipera sugrumată

UnknownLa publicarea sa, în 1948, Vipera sugrumată a produs un scandal în Franţa, iar astăzi romanul face parte din bibliografia şcolară a elevilor francezi. După moartea bunicii, în austera locuinţă de ţară a familiei, Jean Rezeau şi fratele său vor fi luaţi în primire de părinţii lor, ce se întorc din China; copiii vor descoperi că mama lor e o adevărată scorpie. Ea impune un regim draconic, îi jigneşte, îi umileşte şi adeseori îi loveşte, cu multă cruzime. La rândul lor, cei doi băieţi îşi vor porecli mama „Folcoche“, prescurtare de la Folle şi Cochonne (scorpie nebună), şi vor încerca să o ucidă.
Hervé Bazin susţine că romanul are, în mare parte, un caracter autobiografic. Vipera sugrumată reprezintă o critică acidă a societăţii burgheze rurale de la începutul secolului XX; Bazin înfăţişează o familie în care ipocrizia şi respectarea ritualurilor catolice sunt mult mai importante decât dragostea şi compasiunea.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *