Herta Müller: „Guvernarea USL, o piesă cu pungaşi”

Scriitoarea Herta Müller, laureată a premiului Nobel, critică dur, într-un interviu acordat săptămânalului german Der Spiegel, guvernarea USL, pe care o definește drept „o piesă cu pungași”. Ea nu este o apropiată a intelectualilor lui Băsescu.

Cum l-a umilit Herta Müller pe Gabriel Liiceanu în public

„Este fără rușine ceea ce face la București așa-numitul regim social-democrat. De fapt, sunt rămășițele partidului comunist, care vrea să-i protejeze pe cleptocrații din rândurile sale”, spune Herta Müller. Ea afirmă că statul de drept a fost golit de conținut, instituțiile importante sunt umplute cu „soldați de partid”, iar timpul este dat înapoi.

Ea consideră că „tentativa de manipulare a listelor electorale și amenințările la adresa judecătorilor de la Curtea Constituțională sunt doar vârful icebergului în această piesă cu pungași („Schurkenstuck”). „Pe ăștia îi doare în cot de țară” („Denen ist das Land scheissegal”), apreciază Herta.

Ea nu-l uită nici pe premierul Ponta, amintind că acesta și-a plagiat mari părți din doctorat, că s-a „împodobit” cu un titlu universitar care nu există  și apreciind că a fost „socializat” de regimul Ceaușescu.

Herta Müller mai crede că, pentru regimul de la București, ceea ce s-a întâmplat în Ungaria a fost o lecție, învățând de acolo cum se anulează o democrație.

Scriitoarea germană, născută în 1953 la Nițchidorf, în regiunea Timișoara, a primit premiul Nobel pentru Literatură în anul 2009. În 1987 a fost nevoită să emigreze în Germania, după ce ani întregi a fost urmărită de securitate și, după 1982, i s-a interzis chiar să mai publice.

Citiţi mai mult: Herta Muller, în Der Spiegel: „Așa-numitul regim social-democrat” de la București este fără rușine > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/Herta-Muller-Aa-numitul-regim-social-democrat-de-la-Bucureti-este-fr-ruine-998586.html#ixzz2E1lf4QC6
EVZ.ro

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *