Herta Müller: “Mie îmi place mai mult să nu scriu”

Din nou, o critică dură la adresa netz-ului Securităţii

La prima conferinţă de presă organizată la Bucureşti după câştigarea Premiului Nobel pentru Literatură, Herta Müller, fiind invitată de Gabriel Liiceanu (foto) a deplâns din nou prezenţa în poziţii de comandă a foştilor securişti. “Dacă la ultima mea vizită, unui prieten care a venit la mine la hotel să mă invite la masă i s-au cerut actele pentru a completa un formular de vizită, ei sunt peste tot nu s-au dizolvat în aer”. Au posturi bune, se bucură de privilegii. Au căzut în picioare, cum s-ar zice. Ei îşi trăiesc a doua viaţă după dictatură”, a completat autoarea germană de origine română la conferinţa de presă care a avut loc la Intercontinental. Dacă e iar urmărită de ofiţerii unui serviciu care i-au fîăcut în tinereţe viaţa un calvar, s-a declarat nepăsătoare. “N-au decât să caute ce ochelari port, ce pantofi încalţ. Ei sunt un rău mai mare pentru România decât pentru mine“. Credeam, la fel ca toţi românii, a mai completat ea, că după căderea dictaturii “lucrurile se vor clarifica, dar ei continuă să facă un netz (o plasă) de interese, se cunosc între ei, se servesc reciproc. ” Fiind întrebată de unj ziarist român ce ar trebui să se întâmple în România ca să se întoarcă, a replicat ferm: “treaba acestei ţări nu e să mă simt eu bine, ci milioanele de români să se simtă bine în propria lor ţară.”

„Oskar Patior era un om chinuit”

Ziariştii germani nu au ratat tema la zi, impusă de Securitatea care nu doarme, nu moare, doar veghează: Oskar Pastior, colaborator. “S-au legat de un om zdrobit, proaspăt ieşit din lagăr. Pe timpul acela dacă nu scriai cum ţi se dictează, puteai să fii închis. Ce era să facă? Să se spânzure? Trebuie să ne uităm la toate circumstanţele raportărilor lui. Oricum, după fuga sa din România, s-a confesat serviciilor din Germania, dorind să scape de această povară,” a mai spus Herta Müller. Era un om chinuit, a concluzionat autoarea Leagănului respiraţiei, un roman inspirat din viaţa lui Pastior.

Fiind provocată insistent de către jurnalişti despre cele mai frumoase lucruri din România, a răspuns sec că nu-i plac superlativele. Totuşi, spre final a evidenţiat bunătatea micilor, a zacuştii şi gustul lubeniţelor, asta din domeniul plantelor. Cât despre oameni buni, “păcat că sunt puţini cei care merită.” Dacă jurnaliştii ar fi lecturat cartea Încă de pe atunci vulpea era vânătorul ar fi aflat profilul românului, în viziunea laureate premiului Nobel: turnător, murdar, fără de cuvânt. Unul dintre jurnalişti crezând că Herta Müller ascunde ceva din biografie, legat de un premiul primit de la UTC, a recunoscut că acesta se acorda şi etnicilor, conform liniilor partidului, dar n-a spus la moment festiv nici un cuvânt atunci despre patrie şi conducător.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Pages: 1 2

5 Responsesto “Herta Müller: “Mie îmi place mai mult să nu scriu””

  1. vioricanica spune:

    admir tinuta scriitoarei in fata presei , am citit cu interes romanele sale ..

  2. Camelian Propinatiu spune:

    Viata noastra spirituala e in efervescenta. Turneul dnei Herta Muller in 27-28 septembrie, inaugurarea ICR Chsinau la 29 septembrie, plus febra publicatiilor scriitoricesti si civice pregatindu-se numarul omagial Paul Goma 75 de ani pentru 2 octombrie.

  3. ion iofciu spune:

    Daca Romania ar avea 1.000 de Herta, am avea un viitor sigur si o tinuta mult mai demna.Mes omages,doamna Muller!

  4. hultan spune:

    Cititorii se impart in doua feluri dupa Herta anume:
    a) Tradatorii , cei care o citesc si apreciaza pe Herta
    b) oamenii loiali, cu principii morale inalte, patrioti, crestini, care nu citesc Herta Muller si nu ar vinde tara asta nici pe 1 miliard de hartii pe nume bani

    Acestia care nu ar vinde tara sunt cei care stiu ca Iubirea de Glie este un zid de care nu au cum sa treaca hotii tarii..

    Ce jale se aduna in ochi cand cetesc,
    De asemenea napasta imi e greu sa graiesc
    Blestemul ce Herta il poarta acuma cu ea
    Nici eu a desface nu cred a putea

    Napasta spiralei bicisnic fugar
    Herta poarta acum un Destin amar
    Taramul acum scuipa pe-acest Nobel
    Spurcata e jerfa venita din bordel

    Pe nume de celt trup este Muller
    Spirala ii duce Destinul cu suier
    Dragonul coada de sarpe cap de lup
    Ii bleastama numele si-al sau trup

    Curand veata si fala ei vor muri
    Dupa Craciun in scarba ea va pieri
    Atunci cei care slova ei au gustat
    Se vor cai amarnic de acest pacat.

    Albastrul cer din decembrie viu
    Nori negrii aduna amari masliniu
    Tracii cu ai sai vechi geto-daci
    Curand o sa va scape de draci

  5. El Lutte spune:

    @hultan-vultan sau hot cu experienta? Eu cred ca esti o aratare jalnica,o zburatoare apatrida,un egolacru si-un isteric! uuuushi…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *