Henryk Sienkiewicz – Pan Wolodyjowski

1Premiul Nobel pentru Literatură, 1905

pentru meritele sale excepţionale ca scriitor epic

Universul polifonic al războiului acoperă în Trilogie o gamă uriaşă de tonuri cuprinse în registrele sonorităţilor simultane sau individualizate. „Melodia concretă” a încleştărilor întrepătrunde armonia discordantă a glasurilor oamenilor şi strigătelor animalelor cu sunetele obiectelor şi ale fenomenelor.
Lech Ludorowski
Harul creator al lui Sienkiewicz n-a fost o scânteie, o rază de lumină răsfrântă într-un ciob lucitor, ci o vâlvătaie şi un diamant de primă mărime […], ficţiunile lui sunt ciudat de limpezi, de intense, viguroase şi colorate, închegate din amănunte perfect individualizate. Aici îşi află sursa policromia incomparabilă a tablourilor, căldura şi plasticitatea descrierilor, a imaginilor şi a scenelor, într-un cuvânt, concretizările artistice ale acestor ficţiuni. După părerea mea, din acest punct de vedere, puţini scriitori ai lumii îi pot sta alături, dar poate că nici unul dintre ei nu-l întrece.
Eliza Orzeskowa
[…] o carte care se apropie mult de ceea ce se înţelege de obicei prin formula romanului de capă şi spadă. Cu deosebirea că valenţele realiste sunt mai pronunţate aici, iar episoadele se consumă într-o realitate mai aspră, în care prefacerile Evului Mediu pătrund cu anume întîrziere şi întru câteva modificate în comparaţie cu Apusul Europei. În cele mai multe secvenţe, acţiunea nu zăboveşte pe la curţile regelui sau ale aristocraţilor, deşi nici acestea nu lipsesc, ci se petrece în ţinuturi cu o geologie şi vegetaţie sălbatică, în care întâmplările năprasnice sunt la ordinea zilei. Evident, sunt şi aici domnite serafice, cu suflet de mimoză […], înduioşând lesne inimile simţitoare ale cavalerilor, dar în momentele de cumpănă [ele] împărtăşesc cu dârzenie dificultăţile unei vieţi dure, prea adesea în stare să răpună fiinţa omenească.
Stan Velea

Comanzi Pan Wolodyjowski, şi primeşti gratuit volumul Quo Vadis (Colecţia Cotidianul) Vol 2

De acelaşi autor:

Quo Vadis

Fără ideal

Prin foc şi sabie

Prin pustiu şi junglă

Order Pan Wolodyjowski Preţ @ RON49,90

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *