Henrik Ibsen – Liga tinerimii

UnknownAcțiunea piesei se petrece în contextul politic, social și economic al vremii și locului. Într-un mic orășel de provincie, considerând că poate profita de „situația locală”, ambițiosul avocat Stensgaard își propune atingerea scopului de „a ajunge” începând din ziua de 17 Mai, ziua aniversării Constituției Norvegiei.

Bine-venită în preajma oricăror alegeri, asemenea comediei „O scrisoare pierdută” a lui I.L.Caragiale, piesa este o satiră la adresa moravurilor și mijloacele politice care sunt sunt aceleași și în zilele noastre dar… „în pas cu vremea”, mass-media, logistică, manipulare, însă mesajul transmis este același : votați-mă!
Comicul reiese  din situațiile determinate de contradicția dintre intenția de înfăptuire și rezultat (avocatul Stensgaard, Monsen, comerciantul  Bratsberg), din confuzii (șambelanul Bratsberg) și echivoc (Daniel Hejre). Asemenea, sunt prezente ironia (șambelanul, Lundestad, Daniel Hejre) și grotescul (d-na Rundholmen) etc.
Sunt remarcabile: cuvântarea  înflăcărată politico-demagogică, discursul  poetic, „basmul”. Happy-end cu o avalanșă a declarațiilor de logodnă, după care șambelanul Bratsberg îi invită pe toți la cină… Așadar, stimate cititor nu uita: ne vedem acolo!
Order Liga tinerimii Preţ @ RON20,00

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *