Helene Carrere d’Encausse – Imperiul Eurasiei. O istorie a imperiului rus de la 1552 până astăzi

CarteImperiul Rus , care s-a format pe parcursul a jumătate de mileniu, a fost cel mai mare din istoria mondială a imperiilor. După ultimul dintre cele trei valuri de expansiune teritorială, s-a ajuns la un adevarat imperiu colonial, întins din Europa până la Oceanul Pacific.

Imperiul Eurasiei de astăzi a fost, la un moment dat, când Rusia stăpânea şi Alaska, unul americano-euro-asiatic.

Într-un adevărat elan al cuceririi, la sfârşitul secolului al XVIII-lea, Rusia a pus piciorul în America, pe coasta Californiei şi a lansat expediţii către Mexic şi Hawaii, dar în faţa opoziţiei engleze şi americane, a fost nevoită să renunţe, mulţumindu-se doar cu Alaska, pe care a vândut-o Statelor Unite în anul 1867.

Această adevărată istorie a Imperiului Rus abordează şi numeroase subiecte de strictă actualitate geopolitică, dintre care problema frontierelor sale cu Uniunea Europeană deţine o pondere aparte.

Scrisă de o mare personalitate a lumii ştiintifice franceze, academiciana Helene Carrere d’Encausse, lucrarea  Imperiul Eurasiei. O istorie a imperiului rus de la 1552 până astăzi se va dovedi, cu siguranţă, o sursă informaţională deosebit de bogată în plan istoric, geografic şi politic.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *