Hedi Fried – Frânturi dintr-o viaţă. Drumul la şi de la Auschwitz

În veacul al XX-lea, uciderea în masă a căpătat proporţii nemaiîntâlnite în istorie. Genocidul armenilor, Holocaustul în care milioane de nevinovaţi şi-au pierdut viaţa, asasinarea a zeci de milioane de inocenţi în lagărele şi închisorile comuniste, omorurile care au injumătăţit populaţia Cambodgiei, purificarea etnică în sud-estul Europei, generalizarea torturii ca metodă de luptă, terorismul sunt doar fenomenele cele mai vizibile care conduc la ideea că violenţa umană a atins un nivel ce ameninţa umanitatea însăşi. Hedi Fried este încă una dintre fiinţele care depun mărturie despre ororile acestui secol. Născută în oraşul Sighet din Maramureş, ea a fost deportată la Auschwitz în timpul ocupaţiei maghiare asupra Transilvaniei de Nord, împreună cu întreaga familie. În lagăr, ambii părinţi au fost gazaţi. Hedi şi sora ei au ajuns în cele din urmă în lagărul de muncă de la Bergen-Belsen. Au fost eliberate la 15 aprilie 1945, data pe care Hedi o consideră o a doua zi de naştere. Hedi Fried trăieşte în prezent în Suedia. Remarcabilă în cărţile ei este capacitatea de a povesti fără ură aceasta cumplită experienţă care a frânt mii de existenţe şi obsedează mii de conştiinţe. Tot atat de remarcabile sunt straduinţa de a menţine vie în conştiinţa umanităţii monstruozitatea Holocaustului şi lupta ei împotriva oricărei forme de genocid.
Hedi Fried s-a născut în 1924, la Sighet, în familia unui medic stomatolog evreu. În 1944, în timpul ocupaţiei maghiare asupra Transilvaniei de Nord, ea a fost deportată la Auschwitz împreună cu întreaga familie. Părinţii ei au fost ucişi în lagăr. Eliberată în 15 aprilie 1945, împreună cu sora ei, Hedi Fried a ales să trăiască în Suedia, unde, dupa imense eforturi, a reuşit să-şi refacă viaţa.
De acelaşi autor
Order Frânturi dintr-o viaţă. Drumul la şi de la Auschwitz Preţ @ RON23,90

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *