Graham Greene – Patria m-a facut om

1Patria m‑a facut om , este povestea lui Anthony Farrant, care a lucrat peste tot în lume şi de fiecare dată când găsea o nouă slujbă părea să profite de ocazie ca să depăşească limitele bunului‑simţ, lăudindu‑se, minţând şi înşelând. Când, inevitabil, se pomenea din nou şomer, nu‑i rămânea decât să recurgă la împrumuturi pentru a supra­vieţui. Dar viaţa îşi urma cursul, iar Anthony nu se putea plânge că se descurca prea greu. La un moment dat, însă, sora lui geamănă, Kate, care îl adora, îi găseşte o slujbă, încercând să‑l convingă să se stabilească undeva. Este vorba de un post de bodyguard, iar noul lui şef, Krogh, un bancher suedez foarte influent şi megaloman, este totodată şeful şi iubitul lui Kate. Toate bune şi frumoase până când ordinele date de Krogh contravin principiilor lui Anthony. Indignat şi fără să anticipeze consecinţele grave ale faptelor sale, acesta ajunge să dezvăluie, neofi­cial, o serie de informaţii unui jurnalist de mâna a doua, Minty, care este, asemenea lui, o victimă a vieţii.

„Unul dintre cei mai mari autori  americani, Graham Greene are cea mai perspicace minte în ce priveşte necazurile, cel mai fin nas când este vorba de slăbiciunea omenească, iar observaţiile sale sunt neândurător de sincere… El este omul dinăuntru al unui întreg secol.” (The Independent)

De acelaşi autor

Al zecelea om


Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *