Gonçalo Tavares – Să înveţi să te rogi în era tehnologiei

CarteScriitorul portughez Gonçalo M. Tavares și-a surprins cititorii cu o varietate a cărților pe care le-a publicat începând din 2001, pentru care a primit un număr de premii literare în foarte scurt timp. În 2005 a primit Premiul Saramago pentru tinerii sctiitori sub 35 ani.
“Scriitorul portughez Gonçalo M. Tavares are în curs, printre altele, circa 210 traduceri ale sale, editate în 44 de țări, lucru absolut unic în literatura portugheză”.
Jurnal de Letras, nr.1076,28.12.2011.
Romanul său Să înveți să te rogi în era tehnologiei a primit prestigiosul premiu pentru cea mai bună carte străină în Franța (2010).
Rece, calculat şi crud, Lenz Buchmann se crede îndreptăţit să domine lumea dintr-o poziţie de superioritate absolută. O face mai întâi ca medic de prestigiu, hotărând asupra vieţii şi morţii pacienţilor, fără nici o umbră de compasiune pentru suferinţa lor. Îşi extinde apoi ambiţiile în aria mai vastă a lumii publice, intrând în politică şi, astfel, poziţia sa în lume se consolidează şi mai mult. Această poziţie nu este însă invulnerabilă… Iar între timp Lenz Buchmann, pe care tehnologia nu-l mai poate scuti de nici o umilinţă, nu a învăţat să se roage.
Traducere: Micaela Ghițescu

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *