Gavin Menzies – 1421. Anul în care China a descoperit lumea

Cartea lui Gavin Menzies „1421” a provocat multe dezbateri în Occident, autorul susţinând teoria că un amiral chinez a descoperit America în anul 1421, cu 71 de ani înaintea lui Cristofor Columb. O flotă de trei sute de nave, sub comanda lui Zheng He a ajuns pe continentul american, în secolul XV, cu scopul de a întinde supremaţia pe mare a puternicei dinastii Ming. Ficţiune sau nu, cartea are forţa şi argumentaţiile necesare pentru a ridica suficiente semne de întrebare şi pentru a incita nu numai devoratorii de senzaţional, ci şi specialiştii în domeniu.

Călătoria a durat doi ani, şi, în timp ce navele erau pe drumul de întoarcere către casă, China adoptase deja politica de autoizolare faţă de restul lumii. Astfel, corăbiile care, rezistaseră periplului, au fost lăsate să putrezescă pe ţărmuri, iar jurnalele care descriau lungul voiaj au fost distruse, la ordinal noilor conducători. Odată cu ele au pierit şi toate informaţiile despre marinarii chinezi care au navigat spre lumea nouă cu un secol înaintea lui Magellan, au descoperit America cu 70 de ani înainte de Columb şi au ajuns în Australia cu 350 de ani mai devreme decât Cook.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *