Gabriele d’Annunzio – Poate că da, poate că nu

UnknownDespre Forse che sì forse che no (1910), autorul însuşi spunea, într-o scrisoare din 1908, că este „un roman de pasiuni mortale“. Cuvântul-cheie din titlu, „poate“, devine un laitmotiv pentru nesfârşitele meditaţii şi ezitări ale Isabellei, îndrăgostită de Paolo Tarsis, dar şi măcinată de remuşcări din cauza propriilor sentimente. Nehotărârea ei o face, în ochii amantului, cu atât mai atrăgătoare. Isabella este obsedată de imaginea surorii ei, Vana, la rându-i îndrăgostită de Paolo, care însă nu-i împărtăşeşte iubirea. Pe cele două surori le frământă dragostea şi gelozia şi le despart ideea suicidului şi nebunia.

Romanul (ecranizat în 1920, într-un film mut, alb-negru) i-a fost inspirat lui D’Annunzio de propria iubire pentru contesa Giuseppina Mancini. La data publicării, romancierul a fost silit să fugă din Italia, ca să scape de creditori, stabilindu-se în Franţa, unde şi-a consumat nostalgia fostei iubiri alături de alte femei.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *