Gabriel Garcia Marquez – Generalul în labirintul său

1Premiul Nobel pentru Literatură, 1982

De Alexandru Cristian

„pentru romanele și povestirile sale în care fantasticul și realul se îmbină într-o bogată lume imaginară ce reflectă viața și conflictele unui continent”.

O istorie plină de agitaţie, un drum care a fost marcat de acte de eroism, de revolte, de pasiuni, de iubiri, de blesteme, de exilări, de asasinate, de curaj, de pasiune, de devotament, de abnegaţie, de credinţă, de necredinţă, de jurăminte trădate, de unitate şi de destrămare, de înrobire şi libertate, într-un cuvânt America Latină.

Ultima călătorie a lui Simón Bolívar este descrisă ca un drum fără întoarcere, un labirint pe care marele general şi l-a construit conştient.Este labirintul trecutului, prezentului şi viitorului.Generalul în labirintul său(El general en su laberinto) este romanul amurgului generalului Americilor. Romanul începe cu retragerea sa din funcţia de preşedinte, cedând această funcţie generalului de Santander.Retragerea sa din această funcţie va provoca şi prima  destrămare a unităţii Americii Latine, deoarece succesorul său nu era pentru unitate.Zilele de călătorie de-a lungul unui râu(putem spune Styx-ul generalului) sunt grele, este bolnav, slăbit, accesele de tuse severe îi fac viaţa un chin.De-a lungul carierei sale Bolívar a fost ţinta unor atentate, a scăpat din toate cu viaţă, ultimul atentat a fost orchestrat chiar de generalul  Santander.În drumul său către nicăieri generalul se va întâlni cu Agustín Iturbide fiul fostului împărat al  Mexicului, dorinţa marelui general a fost să-l încoroneze pe Iturbide fiul împărat al Mexicului pentru a mai păstra ceva din unitatea Americii Latine.Urmărit de sumbre profeţii, Liberatorul(El Libertador) realizează că moartea sa înseamnă sfârşitul unităţii dar şi liniştii în subcontinent, America Latină este creaţia sa nu poate să o lase de izbelişte.Dar timpul trece, călătoria se prelungeşte şi el tot mai obosit se afundă într-un labirint din care nu mai are scăpare, moartea îl va întâlni în data de 17 decembrie ora 1 şi 7 minute, cutremurătoare coincidenţă.

Titlul este expresiv dar şi dureros, un loc întunecos, obscur unde moartea te poate întâlni.Labirintul său este şi misterul tumultului Americii Latine, de la moartea sa subcontinentul a intrat într-un labirint plin cu monştrii, minotauri, care îi devorează pe oameni.Lipseşte un erou pentru a găsi ieşirea din labirint şi a omorâ toţi monştrii un nou Tezeu sau mai mulţi.Atmosfera este una de conştiinţă a pierderii unui erou dar şi de revoltă, orbi la suferinţa generalului ceilalţi se vor mulţumi cu lupte şi pasiuni mărunte pentru propriul lor interes, nimeni cu adevărat nu va lupta pentru ideile celui pe care îl respectă mult, Liberatorul.Fascinant este procesul psihologic de blazare pe care autorul îl descrie, un mare erou este scârbit de lumea pe care el a făurit-o, care orice creator lumea construită se revoltă împotriva sa, o revoltă pe care nici el nu o înţelege.Această revoltă este de fapt continua revoltă a celui căzut din Paradis, toţi care vor să creeze ceva cu bună credinţă au parte de această revoltă.

Roman istoric cu împletirea unor interesante date istorice, un roman care ne poate învăţa o mică parte din eşecul Americii Latine şi din refuzul de a forma o democraţie adevărată.În America Latină toată lumea vrea totul iar într-o democraţie trebuie să ştii să cedezi.Este romanul apusului unui erou de proporţii homerice, un fondator al unei noi lumi, prins în plasa ei, trădat şi răpus de ignoranţa celor care nu au avut curajul să ducă la îndeplinire o menire.Un roman cu iz profetic pentru toţi cei care vor să creeze lumi, indiferent de scările acestora,  revolta împotriva creatorilor este de la începutul acestei lumi şi va continua până la revolta finală şi revelaţia adevărului absolut.

Acest volum poate fi comandat în limba spaniolă aici:

El general en su laberinto

 

 

De acelaşi autor

Douăsprezece povestiri călătoare

Dragoste în vremea holerei

Aventurile lui Miguel Littin, clandestin în Chile

Ochi de câine albastru

Cronica unei morţi anunţate

Order Generalul în labirintul său Preţ @ RON32,99

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Cristian Alexandru

Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Bucureşti, masterul de Securitate şi Apărare al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Este doctor în Informații și Securitate Națională al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. A publicat volumele de poezii Versuri Ciobite la Editura Semne-Artemis-2011, Pietre și Inimi la Editura Epublisers-2015. A publicat cărți de politică internațională și geopolitică, printre care amintim monografia Între Elefant, Urs şi Dragon- Spre o nouă arhitectură globală, la Editura RAO-2014. Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale. A publicat peste 200 de recenzii literare. A publicat poezii și articole pe blogul personal AlexCristian.ro dar și blogul site-ului ziarului Adevărul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *