Gabriel Garcia Marquez – Aventurile lui Miguel Littin, clandestin în Chile

1Premiul Nobel pentru Literatură, 1982

De Alexandru Cristian

„pentru romanele și povestirile sale în care fantasticul și realul se îmbină într-o bogată lume imaginară ce reflectă viața și conflictele unui continent”.

În atmosfera apăsătoare a dictaturii chiliene unii oameni au îndrăzneala de a spera.Regimul lui Pinochet este aspru, plin de cruzimi şi represalii.În 1985 un celebru regizor Miguel Littín doreşte să realizeze un film pentru a demitiza regimul lui Pinochet şi aparenta bogăţie adusă în ţară de el şi camarila sa, legendarii Chicago Boys, economişti chilieni discipoli ai lui Milton Friedmann.

Aventura sa se transformă în romanul Aventurile lui Miguel Littín clandestin în Chile.García Márquez scrie acest roman cu scopul de a arăta monstruozităţile dictaturii chiliene dar şi valorile perene ale culturii născute de acest regim lipsit de raţiune.Deghizat Littín va ajunge în Chile sub o altă identitate, un uruguyan bogat şi va reuşi să filmeze o serie de pelicule care pun în evidenţă starea generală a ţării.Deşi aparent prosper, Chile este apăsat de o mare distanţă între bogaţi şi săraci. Lipsa libertăţii cuvântului împovărează sentimentul de a fi chilian , chilieni simt că nu mai aparţin acestei ţări.Figura lui Allende este legendară, mitică, preşedintele martir  este speranţa moartă a poporului chilian.Alinarea sufletelor este produsă de auzul nemuritoarelor versuri ale lui Neruda, în plină dictatură mii şi mii de îndrăgostiţi se duc la Valaparaíso şi îşi jură iubire eternă la mormântul legendarului poet.Acţiunea este alertă, scrisă cu vervă, în acest roman se observă vasta experienţă a lui García Márquez în domeniul ziaristicii.Roman dinamic,  împletirea  descrierilor  de peisaje calme şi liniştitoare cu agitaţia şi evenimentele pline de suspans ne face dovada unui povestitor de prim rang şi ne  confirmă calitatea romanului. .Atmosfera generală este cea de clandestinitate, te simţi ca luând parte la un complot împotriva regimului militar.Multe nume din roman sunt fictive pentru a păstra umbra de mister dar şi pentru a proteja personaje reale care au fost parte a Rezistenţei Chiliene.

Curajul lui Miguel Littín este unic iar dorinţa sa a fost de a-i pune o “coadă de măgar” lui Pinochet, unul dintre cei mai cruzi dictatori din secolul XX.Regimul său a vândut lumii un regim perfect plin de prosperitate când în realitate societatea colcăia de nedreptăţi şi neputinţă. Atmosfera generală este de închisoare, de claustrare, când citeşti parcă te simţi urmărit de poliţia secretă a regimului.Este un roman de acţiune, cu iz poliţist şi cu o încărcătură istorică.Mesajul marelui scriitor columbian este că trebuie să avem curajul să spunem adevărul, să luptăm pentru el şi să nu ne lăsăm păcăliţi uşor.  Contestat cu privire la relaţia sa cu Fidel Castro  García Márquez este un scriitor plin de curaj şi verticalitate, de la începutul creaţiei sale şi-a menţinut aceleaşi preferinţe politice.Îi sună agreabil socialismul dar numai într-o faţă umană, derapajul către o dictatură sau mai rău către violenţă şi moarte îi este străin.

După această aventură, regizorul chilian va pregăti apariţia unui film care se va numi Acta General de Chile, unde regimul lui Pinochet este arătat la adevărata sa dimensiune. Romanul scris atât de bine ne impune şi o reflecţie; cum am putea face pe viitor să evităm astfel de derapaje?Oare cultura trebuie sau nu alăturată politicii?O parte din întrebări îşi găsesc răspunsul în roman altele în mintea noastră.Aventura lui Miguel Littín clandestin în Chile este un simbol al voinţei, dârzeniei şi cutezanţei de a lupta pentru adevăr, căci dacă nu ducem această luptă suntem zdrobiţi de minciună şi ne vom simţi ca într-un loc închis şi fără şansă de a evada. Pentru noi , românii, este un roman din care învăţăm adevărata luptă pentru dizidenţă dar şi refuzul de a mai trăi într-o ţară ca într-o veritabilă închisoare.

Acest volum poate fi comandat în limba spaniolă aici:

La aventura de Miguel Littín clandestino en Chile

 

 

De acelaşi autor

Dragoste în vremea holerei

Aventurile lui Miguel Littin, clandestin în Chile

Ochi de câine albastru

Cronica unei morţi anunţate

Order Aventurile lui Miguel Littin, clandestin în Chile Preţ @ RON34,99

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Cristian Alexandru

Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Bucureşti, masterul de Securitate şi Apărare al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Este doctor în Informații și Securitate Națională al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. A publicat volumele de poezii Versuri Ciobite la Editura Semne-Artemis-2011, Pietre și Inimi la Editura Epublisers-2015. A publicat cărți de politică internațională și geopolitică, printre care amintim monografia Între Elefant, Urs şi Dragon- Spre o nouă arhitectură globală, la Editura RAO-2014. Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale. A publicat peste 200 de recenzii literare. A publicat poezii și articole pe blogul personal AlexCristian.ro dar și blogul site-ului ziarului Adevărul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *