Gabriel Andreescu – Reprimarea mişcării yoga în anii 80

UnknownCine doreşte să se elibereze de preconcepţiile comuniste,trebuie să citească “Reprimarea mişcării yoga in anii ’80“, cartea lui Gabriel Andreescu. Nu e numai pentru iniţiaţi, e o scriere care ne vindecă, ne provoacă să răscolim amintiri şi, de ce nu, să ne cunoaştem istoria pentru a nu o mai repeta niciodată. Istoria aşa-numitelor “grupări anarhice pe linia Meditaţiei Transcendentale” e plină de orori. Stai şi te întrebi cum a fost posibil. Dacă reuşeşte ceva Gabriel Andreescu e să limpezească apele tulburi din vremurile unui holocaust, supravieţuit cu nepăsare de majoritatea ignorantă ce-şi ducea veacul între serviciul şi casă. Un strigăt de revoltă răzbate dintre rândurile frumos caligrafiate ale autorului. Anchete, persecuţii, torturi, doar pentru că n-au vrut să renunţe la credinţele lor, iată măreţia unui grup ce nu a făcut valuri, şi-a consumat în anonimat disperarea. Dacă mai e cineva în dubiu că regimul comunist nu a fost unul criminal, să citească “Reprimarea…” şi să judece apoi cu propria minte. Gabriel Andreescu a mai adus o probă (a câta, oare?) pentru un proces al comunismului care nu se lasă pornit. “Pe baptisti i-am rezolvat, pe penticostali i-am terminat într-o săptămână, dar cu voi avem probleme, pe toţi i-am terminat, numai cu voi avem de lucru serios”, avea să zică un securist, citat în lucrare. Aceşti oameni nu s-au predat.Este poate singurul exemplu de rezistenţă colectivă îndelungată din timpul regimului Ceauşescu, despre care nu s-a scris. Gabriel Andreescu, mulţumiri.

După aproape două decenii, la Bucureşti a fost posibilă organizarea unui congres Yoga. Mens sana in corpore sano, doar yoga ştie mai bine dictonul latin.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *