Franz Alexander – Medicina psihosomatică

UnknownO carte clasică în domeniu, care demonstrează pe baza a numeroase cercetări importanţa factorilor motivaţionali în apariţia unor boli somatice. Înainte de aceste cercetări, teoriile psihosomatice se bazau doar pe impresii clinice care relevau cauze vagi, nespecifice de tipul: nervozitate, suprasolicitare, personalitate instabilă. Ideea inovatoare a lui Franz Alexander a fost că fiecare boală somatică are o cauză specifică. De la ulcerul peptic şi alte disfuncţii gastrointestinale, Alexander îşi extinde cercetările asupra astmului bronşic, hipertensiunii arteriale, artritelor reumatice etc., stabilind pentru fiecare factorul psihic cu eficienţă cauzală.
Franz Alexander a studiat medicina la Budapesta, Göttingen şi Cambridge. Se numără printre primii absolvenţi ai Institutului de Psihanaliză din Berlin. În 1930 se stabileşte la Chicago unde îşi desfăşoară celebrele cercetări în psihosomatică şi predă cursuri de psihanaliză.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *