Francois Weyergans – Franz şi Francois

CarteDeclarat în unanimitate de presa literară drept unul dintre cele mai importante romane din ultimii ani, Franz şi Francois a fost distins cu Grand Prix de la Langue francaise.
Franz este scriitor, Francois la fel. Primul a cunoscut un mare succes de critică şi de public în anii „40, datorită romanelor sale cu un mesaj conservator şi pozitiv şi o morală solidă. Cel de-al doilea, însă, nu trăieşte condiţia de scriitor cu aceeaşi seninătate, iar cărţile sale îi ilustrează angoasa şi nesiguranţele. Unul este o impunătoare figură paternă, celălalt un fiu strivit de „anxietatea influenţei”. La douazeci de ani după moartea lui Franz, Francois se lansează într-o intreprindere dificilă, dar eliberatoare: să stabilească, prin intermediul noului său roman, dialogul pe care nu l-a putut avea niciodată cu tatăl lui în viaţa reală. O carte despre relaţiile dintre părinţi şi copii, maeştri şi discipoli, realitate şi ficţiune, scris cu o extremă luciditate, dublată de o ironie necruţătoare.

Franz şi Francois este unul dintre rarele romane de care te laşi sedus atât de repede şi într-un mod atât de misterios, încât simţi nevoia să-l reciteşti numaidecât, pentru plîcerea de a descoperi motivul acestei tainice atracţii.” („Le Monde”)

De acelaşi autor

Trei zile cu mama

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *