Fiorella Nicosia – Monet (Colecţia Adevărul)

Claude Monet este considerat fondatorul impresionismului, curent artistic din ultima parte a secolului al XIX-lea, care şi-a luat numele de la pictura lui Impresie: Răsărit de soare.

Născut în 1840 la Paris, Monet şi-a petrecut copilăria în Normandia, în oraşul Le Havre, unde părinţii săi se stabiliseră în 1845. A dovedit de timpuriu interes pentru artele frumoase. În timpul studiilor la şcoala secundară de artă, era cunoscut pentru caricaturile sale în cărbune, pe care negustorii de artă le vindeau la preţuri între 10 şi 20 de franci. În aceeaşi perioadă, l-a cunoscut pe pictorul Eugene Boudin, care l-a obişnuit cu lucrul în aer liber şi cu tehnica picturii în ulei. În 1866, tabloul Camille (Femeie în rochie verde) i-a adus recunoaşterea în lumea artei. Războiul franco-prusac l-a determinat să trăiască o vreme la Londra. A urmat o scurtă perioadă în Olanda, unde a fost suspectat de poliţie pentru spionaj.

Valoarea operei sale a fost recunoscută, ca şi cea a altor impresionişti, destul de târziu. Astăzi, pe piaţa de artă, un tablou de Monet este plătit cu sume impresionante. Numai anul trecut, în lunile mai şi iunie, Podul de cale ferată de la Argenteuil şi Bazin cu nuferi au obţinut la Casa de licitaţii Christie’s 36,5 milioane de dolari, respectiv, 80,5 milioane de dolari, record de preţ al artistului.

De acelaşi autor

Dali (Colecţia Adevărul)

Order Monet Preţ @ RON15,99

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *