Filip Florian – Degete mici

„Sunt aproape convinsă că Degete mici e cartea pe care Filip Florian a ales-o, dintre cele pe care le-a scris până acum , ca s-o dea  spre publicare. Astfel, de unde construcţia impecabilă, tonul sigur, personajele rotunde şi mai ales o limbă românească pe cît de firească, pe atât de ironic sedimentată? Toate acestea pentru cristalizarea unei frumoase poveşti despre vină şi greşeală, despre umbrele înşelătoare ale trecutului (personal şi istoric) – o poveste despre destin şi amor lumesc sau ceresc. Recunosc, sunt entuziasmată.” (Simona Sora)

Degete mici e un roman excepţional, de o limpezime sofisticată, graţioasă şi suculentă, sprijinit pe o scriitură dintre cele mai clasic-elegante. Nici o asperitate, nici o poticneală, aproape nimic în plus. O demonstraţie pe cât de simplă pe atât de savant  căptuşită cu straturi de referinţe posibile. Pentru că Filip Florian este probabil cel mai reuşit dozaj de imaginaţie ficţională şi densitate culturală din câte au răzbit la debut după ’89.” (Tania Radu)

„Ce anume e atât de grozav la Degete mici? Dincolo de poveştile în sine, care sunt fabuloase, curg natural unele din altele şi aproape că par spuse pe viu, ca în Şeherezada, pentru a păcăli nu moartea, ci plictisul, romanul e foarte bine scris. E mostra aceea de rafinament, de migală pusă în fiecare pagină cu grijă de a amortiza redundanţele, pateticul sau, din contră, de a înlătura previzibilul şi déjà-vu-ul obositor.” (Florina Pârjol)

De acelaşi autor

Zilele regelui

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

One Responseto “Filip Florian – Degete mici”

  1. Iolanda Miculescu spune:

    Sunt o scriitoare si as dori sa iau contact cu dl.Filip Florian. Puteti sa-mi dati adresa de e-mail ?Va multumesc.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *