Evelyn Waugh – Bomba zilei

CarteConsiderat de criticul Edmund Wilson „singurul geniu comic de prima mână produs de englezi după George Bernard Shaw”, Evelyn Waugh (1903-1966) este, prin umorul său fin dar savuros, combinat cu măiestria literară, cel mai mare scriitor satiric al generaţiei sale.

Bomba zilei (1938) este un roman ilar, scris cu o inteligenţă sofisticată şi cu un spirit ironic muşcător, despre jurnalismul de senzaţie. Un tânăr, autorul unei rubrici despre plictisitoarea viaţă rurală britanică la un ziar londonez numit în mod sugestiv Bestia zilei, este trimis din greşeala în Ismailia (Abisinia), unde stă să izbucnească un război civil.

Romanul este construit în mod elaborat, pe un tipar vesel de quiproquouri, anagrame, metateze, răsturnări de situaţie, transpoziţii şi transfigurări. Waugh este însă realist: cartea se încheie într-o notă descurajatoare: „Afară, bufniţele vânau rozătoarele materne şi progeniturile lor blănoase.” Era anul 1938 si războiul bătea la uşă.

de acelaşi:

Întoarcere la Bridshead

Un pumn de ţărână

 

 

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *