Eva Gabrielsson – Tragedia Mileniului

Dacă mulţi cunosc Trilogia Millennium a lui Stieg Larsson, mai ales volumul Bărrbaţii care urăsc femeile, apărută la Editura Trei, puţini ştiu tragedia Evei Gabrielsson, care poate fi numită chiar Tragedia mileniului.  Ea a fost peste treizeci de ani nu numai partenerul de scris, de editat, de corectat al marelui scriitor şi jurnalist suedez. I-a fost fidelă, poate mai mult ca o nevastă. S-au cunoscut când aveau 18 ani şi au rămas până la moartea lui fulgerătoare, în urma unui atac de cord, împreună. Drama vieţii ei s-a petrecut în 2005, când el a murit subit, fiind doborât de un atac de cord după ce a urcat scările spre biroul revistei sale aflate la etaj. La doar 50 de ani, scriitorul s-a prăpădit în plină glorie. Vindea milioane de exemplare din cărţile lui. Ea îi era şi corector, dar şi manager. Ca să nu mai spunem despre iubirea dintre ei. Ea fiindu-i ca un înger păzitor, el având o activitate susţinută un antifascistă, iar în Suedia erau foarte multe grupuri extremiste. Fiind trimis într-o misiune specială, la un moment dat, i s-a cerut o viaţă de low-profile.  El ar fi cerut-o chiar în căsătorie, dar acea acţiune nu i-a permis.

La scurt timp după înmormântarea lui, Eva Gabrielsson a primit o scrisoare din partea guvernului suedez, prin care a fost anunţată că întreaga lui avere, de câteva sute de milioane, îi revin fraţilor lui, ei rămânându-i jumătate de casă. Eva Gabriellson susţine azi că  Stieg nu prea avea relaţii bune cu familia sa. Ba mai mult, în schimbul laptopului cu textele la care lucra autorul celebru, fraţii lui i-ar fi oferit jumătate de casă. Ea nu vrea să spună nimănui unde a ascuns calculatorul. Doar apare la televiziuni şi-şi prezintă drama. Scrie o carte „Anul de după moartea lui Larsson„. Probabil va fi un bestseller.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *