Eugen Ovidiu Chirovici – O amintire de la Paris

1De Alexandru Cristian

Mister şi psihologie.

Am fost învăţaţi că toate faptele au o explicaţie. Cele mai multe dintre acestea se întâmplă fără o explicaţie, fără ceva care anunţă altceva. Un aparent haos ordonat de un anumit mister. De ce oamenii iau anumite decizii? Cine  influenţeazădeciziile? Majoritatea hotărârilor în viaţă se iau în mod incoştient. Factorul care a dus la luarea unei decizii este un trecut pe care l-am îngropat în diverse amintiri.

O amintire de la Paris este un fapt plin de întuneric. O decizie pe care mulţi scrutători ai psihologiei abisale nu o vor înţelege pentru că mintea omului este un labirint plin de gânduri, speranţe şi idei care se ascund una de alta şi se găsesc aleatoriu.

Totul începe cu o faptă oribilă petrecută în urmă cu trei decenii la Paris. James Cobb un celebru psihoterapeut newyorkez este un veritabil explorator al abisului mental. Pasionat cercetător acesta este prins în cursa în care toţi cercetătorii sunt prinşi , absolutul adevărului. Există fapte care nu au nevoie de explicaţii. Mentalul şi metafizicul se împlinesc şi dau naştere la fapte aparent bizare dar pline de o logică fină şi ascunsă. O logică care transcende raţionalul.

Romanul este format din trei părţi. În prima parte un muribund apelează la serviciile lui James Cobb pentru a afla adevărul îngropat în decenii de tăcere. În această parte tehnica hipnotizării este descrisă clar şi obiectiv. Răspunsurile pe care le dă pacientul hipnotizat sunt pline incertitudini. În a doua parte James devine pasionat de acest trecut şi încearcă să afle adevărul cu orice preţ. Începe căutarea unui adevăr îngropat în hârtii, dosare, atentate şi crime. În ultima parte tot ce a  căutat James se dovedeşte a fi total inversat. Atentatele şi crimele sunt privite cu profundă uimire

Roman psihologic condimentat cu un fir narativ poliţist, O amintire de la Paris este ca un film care te ţine în suspans de la primele întâmplări  la ultimele. Scrierea clară şi la obiect este proprie unui roman poliţist împletit cu un roman de acţiune. Trăsătura  de roman psihologic este dată de complexitatea personajelor şi a gândirii acestora. Toate personajele au gânduri ascunse pe care timpul nu a reuşit să le aducă la suprafaţă. James Cobb este singurul personaj sincer şi pasionat de misteriosul caz. Regretul care îl urmăreşte pe James tot romanul este un caz, o cutremurătoare sinucidere,  pe care l-a avut în urmă cu mai mulţi ani. Amintirea acestui gest îi trezeşte interesul pentru faptele care s-au întâmplat la Paris în urmă cu trei decenii.

La începutul romanului personajele sunt bine conturate. În ultimele două părţi observăm că personajele îşi inversează rolurile. Inversiunea acestor personaje este cheia citirii acestui roman interesant şi plin de savoare. Romanul demonstrează că Eugen Ovidiu Chirovici este un scriitor cu o cutremurătoare percepţie asupra realităţii. Substanţa acestui roman este că toţi oamenii au măşti.  Trecutul lor este plin de fapte ascunse.  Când cineva răscoleşte acest trecut  ies la iveală mistere pline de întuneric. Autorul ne confirmă fragilitatea  omului prin faptul că   toţi avem demoni. Demonii sunt nemuritori iar noi suntem efemeri, ne subliniază un personaj important din roman.

O amintire de la Paris uitată într-un colţ al biroului lui James Cobb este un punct de plecare pentru ca fiecare să-şi spună sincer povestea. O poveste a unui trecut îngropat sub tone de minciuni şi falsuri pentru că frica de adevăr este egală cu frica faţă de moarte.

Amintirile nespuse pot naşte monştri…

 

 

Order O amintire de la Paris Preţ @ RON29,99

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Cristian Alexandru

Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Bucureşti, masterul de Securitate şi Apărare al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Este doctor în Informații și Securitate Națională al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. A publicat volumele de poezii Versuri Ciobite la Editura Semne-Artemis-2011, Pietre și Inimi la Editura Epublisers-2015. A publicat cărți de politică internațională și geopolitică, printre care amintim monografia Între Elefant, Urs şi Dragon- Spre o nouă arhitectură globală, la Editura RAO-2014. Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale. A publicat peste 200 de recenzii literare. A publicat poezii și articole pe blogul personal AlexCristian.ro dar și blogul site-ului ziarului Adevărul.

2 Responsesto “Eugen Ovidiu Chirovici – O amintire de la Paris”

  1. DANIEL spune:

    NU AM ,,INALTIMEA ,,NECESARA SA L COMENTEZ PE EUGEN!..DAR VOI SPUNE DOUA VORBE!…….ADEVARUL,IN CAUTAREA CARUIA SI AU FRINT ARIPILE ,S AU RATACIT MULTE MINTI SEMETE,SCLIPITOARE…POATE CA NU E CHIAR ATIT DE ASCUNS,ATIT DE COMPLEX,POATE CA I FOARTE APROAPE …SI SIMPLU..DOAR CA..ASEMENEA UNEI LUMINARI,CEEA CE NICI SOARELE NU POATE FACE,EA LUMINEAZA IN INTUNERIC SI DESCOPERA ,,HIDOSENIA…DIN NOI! .POATE DIN NEGATIE NU L RECUNOASTEM..POATE DACA NE AM ACCEPTA AR FI MAI SIMPLU..POATE!..ZIC SI EU!..OMUL A PLECAT DE LINGA ,,EL,, SI S A IMBRACAT ,,MULT SI GROS,,…CINE VREA INAPOI,TREBUIE SA ,,DEA JOS,, DE PE EL!….ACESTEA SINT..DOAR CE EU POT VEDEA CU ORBII MEI OCHI!..SI ATIT…NIMIC MAI MULT!…..

  2. Sile this Millennium spune:

    Am retinut finalul recenziei :
    „La începutul romanului personajele sunt bine conturate. În ultimele două părţi observăm că personajele îşi inversează rolurile. Inversiunea acestor personaje este cheia citirii acestui roman interesant şi plin de savoare. Romanul demonstrează că Eugen Ovidiu Chirovici este un scriitor cu o cutremurătoare percepţie asupra realităţii. Substanţa acestui roman este că toţi oamenii au măşti. Trecutul lor este plin de fapte ascunse. Când cineva răscoleşte acest trecut ies la iveală mistere pline de întuneric. Autorul ne confirmă fragilitatea omului prin faptul că toţi avem demoni. Demonii sunt nemuritori iar noi suntem efemeri, ne subliniază un personaj important din roman.

    O amintire de la Paris uitată într-un colţ al biroului lui James Cobb este un punct de plecare pentru ca fiecare să-şi spună sincer povestea. O poveste a unui trecut îngropat sub tone de minciuni şi falsuri pentru că frica de adevăr este egală cu frica faţă de moarte.

    Amintirile nespuse pot naşte monştri…

    Recenzie de ALEXANDRU CRISTIAN”

    Recenzia este buna dar nu m-a convins sa citesc cartea prejudecata mea fata francmasoni si intentiile lor generoase privind civilizatia constituie probabil o bariera !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *