Eugen Ovidiu Chirovici – Misterele istoriei. religie, politică, bani

1De Alexandru Cristian

Nu există om care să nu fie vrăjit de necunoscut, de ocult, de cunoaşterea interzisă. Pentru mulţi istoria este una luminoasă şi una întunecată. Fructul cunoaşterii este deţinut de  câţiva, ne învaţă mitologia istorică şi imaginarul colectiv.  Istoria are un fir conducător? Este condusă de cineva?

O carte despre misterele istoriei va fascina întotdeauna orice public. Dar o carte despre mistere explicate logic va fi şi mai căutată. Recunosc, misterele şi secretele istoriei mă fascinează dar mă întreb: unde este legenda şi unde este adevărul? Cartea Misterele Istorie-religie, politică şi bani este o carte neconspiraţionistă. În interiorul acestor pagini nu o să găsim conspiraţii secrete, cavaleri templieri ce ascund pe veci  Graal-ul, masoni ce stau la masă cu Prinţul Întunericului, comori ascunse, morminte pline de artefacte cu puteri miraculoase.

Subiectele din această carte împletesc religia, politica şi banii într-un cocktail ce adeseori a schimbat lumea dar nu a produs conspiraţii. Eugen Ovidiu Chirovici a scris o carte în care misterul devine logic. Bineînţeles rămân multe semne de întrebare dar nu din pricina vreunui secret înspăimântător ci din simpla inexistenţă a izvoarelor istorice.

Descoperim că  în Prima Cruciadă creştinătatea a avut obiective diferite. Incapacitatea de a fi unită a produs un conflict cu urme adânci în interiorul acesteia dar şi cu Islamul. Revoluţia Franceză pare un festin cu note de plată neachitate nicidecum o uriaşă conspiraţie masonică a lui Phillipe Égalité. Ascensiunea teribilă a lui Hitler este o fantasmagorie a imaginarului colectiv. Drumul său către putere a fost presărat cu interese economice enorme. Italia anilor 1950, 1960 şi 1970 un amalgam în care s-au înfruntat servicii secretre, organizaţii masonice şi actori statali cu interese diferite.

Toate aceste mari evenimente sunt prezentate logic. Evidenţierea unei caracteristici a fost făcută cu ajutorul întretăierii a mai mulţi factori politici, economici, sociali, psihologici. Un eveniment major are parte de două interpretări. În viziunea unora este un eveniment normal care s-a întâmplat pentru că o serie de factori au dus la împlinirea acelui eveniment. A doua interpretare este suspectă din punct de vedere logic şi conţine legenda acelui eveniment, o conspiraţie sau o conjuraţie.

O conspiraţie care este ştiută şi comentată de toată lumea nu mai este conspiraţie.  O organizaţie secretă care este ştiută şi comentată de toată lumea nu mai este secretă. Departe de a scrie o carte senzaţionalistă, Eugen Ovidiu Chirovici scrie o carte istorică în care analizează toate elementele care au condus la un eveniment. Factorii care au ajutat la declanşarea Revoluţiei Franceze sunt extrem de mulţi. Autorul analizează o parte din aceştia neuitând să adauge şi elementul ocult în declanşarea şi desfăşurarea acestui eveniment crucial.

Orice fapt istoric trebuie analizat din toate unghiurile sale. În momentul în care accentul se pune pe o direcţia sau alta aceea analiză este denaturată. Accentuarea unor trăsături duce la estomparea altor trăsături. Misterele Istoriei analizează în mod egal evenimente pline de semnificaţii din agitata istorie a lumii.

 

 

De acelaşi autor

A doua moarte

Order Misterele istoriei. religie, politică, bani Preţ @ RON25,90

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Cristian Alexandru

Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Bucureşti, masterul de Securitate şi Apărare al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Este doctor în Informații și Securitate Națională al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. A publicat volumele de poezii Versuri Ciobite la Editura Semne-Artemis-2011, Pietre și Inimi la Editura Epublisers-2015. A publicat cărți de politică internațională și geopolitică, printre care amintim monografia Între Elefant, Urs şi Dragon- Spre o nouă arhitectură globală, la Editura RAO-2014. Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale. A publicat peste 200 de recenzii literare. A publicat poezii și articole pe blogul personal AlexCristian.ro dar și blogul site-ului ziarului Adevărul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *