Ernst Junger – Albine de sticlă

Culegerea de proze scurte ale lui Ernst Jünger, care a avut la bază volumul omagial Ausgewählte Erzählungen (Povestiri alese), publicat în 1975, este definitorie pentru personalitatea literară a autorului german.

Stilul lui Jünger, ca al oricărui mare prozator, evoluează, îmbogăţindu-se cu noi şi noi valenţe. Coordonatele operei sale sunt prezenţa constantă a persoanei autorului, chiar dacă nu e vorba de o proză autobiografică, şi spiritul reflexiv prin care le atribuie personajelor propriile sale opinii.

Experienţa din Primul Război Mondial, copilăria, momentele marcante din viaţa sa şi a celor din jur, interesul ştiinţific pentru natură sunt pretexte pentru afirmarea convingerii că dragostea înnobilează şi că valorile morale trebuie apărate, indiferent de condiţiile potrivnice.

O natură exuberantă, zugrăvită cu paletă de pictor, o limbă simplă, care curge firesc, întâmplări interesante – întregul volum este impregnat de o adevărată bucurie de a povesti.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *