Ernest Hemingway – Bătrânul şi marea

1Premiul Nobel pentru Literatură, 1954

pentru măiestria artei narative, foarte recent demonstrată în “Bătrânul şi marea” şi pentru influenţa pe care a exercitat-o asupra stilului contemporan

De Alexandru Cristian

Pasiunea precede timpul şi moartea. Un om pasionat este ca un vulcan care erupe la fiecare mişcătură a talentului său. Marea ascunde secrete şi vietăţi. Apa este prietenă şi duşman.

Bătrânul şi marea se duelează pentru a prinde cel mai mare peşte din toate timpurile. Bătrânul pentru confirmarea faptului că este un mare pescar şi că timpul nu a trecut peste el iar marea ca să se laude cu trofeele sale marine. Santiago este un bătrân lup de mare care nu a mai prins nimic de 84 de zile, o eternitate pentru un bătrân lup de mare.Pe lângă zilnica strădanie bătrânul era pasionat de basseball şi misterul lumii în care trăim. Când povestea despre mare se gândea la aceasta ca la o iubită, la mar, în spaniolă acest termen se referă la marea ca veşnică soţie a pescarului. El mar , la masculin, estemarea privită ca sursă de câştig. Santiago era ultimul pescar care vedea marea ca pe o logodnică nu ca pe ceva profitabil.

Plecând în a 85-a zi pe mare Santiago se va lupta zile şi nopţi pentru a prinde cel mai mare peşte văzut în viaţa lui. Va reuşi oare? Bătrâneţea îl va împiedica să obţină această confirmare supremă sau bătrânul lup de mare va fi învins de timp. Rechinii sau alte animale marine îl vor ataca sau îl vor respecta. Prinderea acestui peşte va fi confirmarea unei vieţi sau cea a morţii. Odată cu stingerea puterii dea pescui bătrânul va muri, omul când are pentru ce să lupte trăieşte.

Bătrânul şi marea este o parabolă a bătrâneţii, un imn adus celor care îmbătrânesc frumos. Deşi bătrân şi plin de cicatrici sufletul său este veşnic tânăr, o inimă ce bate pentru mare şi valurile ei.

Ernest Hemingway este un scriitor carepus deasupra literaturii valorile esenţiale ale omului. În acest roman tragedia timpului şi a bătrâneţii se împletesc admirabil având ca rezultat o parabolă a timpului.

Un roman trist scris cu pasiune pentru pescuit, o scriere ce este un alter ego a marelui Hemingway un scriitor pasionat de pescuit. Hemingway în acest roman a descris uluitoarea şi trista clepsidrăa timpului. Timpul nu iartă pe nimeni, deşi în tinereţe poţi face anumite lucruri la bătrâneţe ele par supradimensionate şi cu o altă valoare. Uşurinţa de a face un lucru se schimbă odată cu timpul.

Bâtrânul şi marea este un roman despre tristeţea şi neputinţa bătrâneţii. În acelaşi timp este un roman despre forţa de a lupta pentru idealurile tale în orice timp şi la orice vârstă. Exemplu lui Santiago este ridicarea condiţiei umane la ceva superior demn doar de măreţia şi eternitatea mării.

Scris de Cristian Alexandru

Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Bucureşti, masterul de Securitate şi Apărare al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Este doctor în Informații și Securitate Națională al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. A publicat volumele de poezii Versuri Ciobite la Editura Semne-Artemis-2011, Pietre și Inimi la Editura Epublisers-2015. A publicat cărți de politică internațională și geopolitică, printre care amintim monografia Între Elefant, Urs şi Dragon- Spre o nouă arhitectură globală, la Editura RAO-2014. Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale. A publicat peste 200 de recenzii literare. A publicat poezii și articole pe blogul personal AlexCristian.ro dar și blogul site-ului ziarului Adevărul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *