Ernest Bernea – Civilizaţia română sătească

UnknownÎn  Civilizaţia română sătească, Ernest Bernea încearcă să desprindă delicat ceea ce aparţine civilizaţiei române săteşti, de elementele alogene.  Nu studiază orice sat românesc, ci numai pe acelea care păstrează forme arhaice, cu un conţinut de viaţă aparte, concretă şi ireductibilă în condiţiile sale locale etnice.

„Satul românesc de azi, în majoritatea cazurilor, nu mai este o realitate organică echilibrată, ci o realitate intrată într-un puternic proces de destrămare […]”.

Ernest Bernea (1905-1990), sociolog, etnograf şi filosof, unul dintre intelectualii de marcă ai perioadei interbelice, a fost închis în numeroase rânduri – în perioada carlistă, după evenimentele din ianuarie 1941 şi în perioada comunistă.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *