Eric Emmanuel Schmitt – Domnul Ibrahim şi florile din Coran

1De Alexandru Cristian

Ce putere nevăzută ne facem să ne naştem într-un loc în care totul se împleteşte cu un sens? Ce carte trebuie să citim ca să pătrundem sensul vieţii…? Unde putem găsi un prieten sau o persoană care să ne schimbe viaţa?

Moise este un copil evreu născut într-un agitat loc din spectaculosul Paris. Domnul Ibrahim este un comerciant care are deschis de la 8 dimineaţa până la miezul nopţii, chiar şi duminica. În limbajul comerţului este un arab.

Domnul Ibrahim şi florile din Coran este o carte despre viaţă şi puterea de a lupta chiar  dacă totul îţi este potrivinic. Pentru a putea să suporţi fatalitatea vieţii trebuie să zâmbeşti, Moise sau Momo va zâmbi trist unor oameni care nu îi ştiu zbuciumul. Un arab adoptă un copil evreu, orfan din punct de vedere spiritual, şi îi dăruieşte florile din Coran drept supremă învăţătură. Viaţa este ca o grădină trebuie să culegem ce este mai pur şi frumos din ea.

Călătoria celor doi, Moise şi Ibrahim, spre Cornul de Aur, sprea marea natală a lui Ibrahim este un drum fără întoarcere. La capătul acesteia Ibrahim se va scufunda în marea eternităţii. Drumul a fost momentul în care Moise a învăţat ce înseamnă să exişti. Existenţa poţi să o ai dar mai greu este să o simţi, să fie palpabilă.

Ibrahim l-a învăţat pe Moise a verbul a dărui. Ceea ce oferi rămâne la tine, ceea ce păstrezi este pierdut pentru totdeauna. Dăruind Moise a realizat că nu există diferenţe dintre oameni. Concepţia filoetnică a fiecăruia dispare în faţa umanităţii. Deşi Ibrahim era doar un arab, în opinia tânărului,  acesta a fost un om.

Arabul din colţul străzi nu a murit s-a dus să  întâlnească necuprinsul iar Momo a simţit marea lui natală ca pe marea pe care o căuta de o viaţă.

Eric-Emmanuel Schmitt a scris o carte uluitoare despre sentimente, viaţă şi diferenţe. Arab, chinez, japonez sau evreu toţi suntem oameni şi toţi avem flori pe care să le dăruim cuiva. Florile din Coran erau păstrate pentru cel care va înţelege mesajul. Florile sunt perle de înţelepciune.

Un roman sensibil şi filosofic, Domnul Ibrahim şi florile din Coran este o lecţie de iubire profundă, iubirea faţă de aproapele nostru.

 

În aceaste vremuri simţul tactil vital a fost estompat de goana absurdă a lumii moderne.

Scris de Cristian Alexandru

Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Bucureşti, masterul de Securitate şi Apărare al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. Este doctor în Informații și Securitate Națională al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”. A publicat volumele de poezii Versuri Ciobite la Editura Semne-Artemis-2011, Pietre și Inimi la Editura Epublisers-2015. A publicat cărți de politică internațională și geopolitică, printre care amintim monografia Între Elefant, Urs şi Dragon- Spre o nouă arhitectură globală, la Editura RAO-2014. Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale. A publicat peste 200 de recenzii literare. A publicat poezii și articole pe blogul personal AlexCristian.ro dar și blogul site-ului ziarului Adevărul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *