Eric Ambler – Epitaf pentru un spion

1„Pretutindeni în Europa, în toată lumea, oamenii spionau în timp ce, în birourile guvernelor, alte persoane clasificau rezultatele activităţii spionilor. Exista o conjunctură favorabilă pentru îndeletnicirea spionilor.“

Josef Vadassy, tânăr profesor maghiar rămas, în urma Tratatului de la Trianon, fără nicio cetăţenie, îşi petrece pe coasta Mediteranei prima vacanţă după cinci ani de muncă la Paris. Nu mică va fi mirarea lui când, după ce execută câteva fotografii experimentale ale unor şopârle, se va trezi arestat de poliţie şi acuzat de spionaj. Pus în faţa perspectivei sumbre de a fi expulzat şi de a nu mai putea trăi în nicio ţară din lume, Josef Vadassy va trebui să-şi folosească întreaga ingeniozitate pentru a colabora cu Serviciul de Informaţii francez şi pentru a-şi dovedi nevinovăţia. Pe fundalul unei fascinante intrigi poliţiste, în decorul Coastei de Azur, se confruntă două blocuri militare şi ideologice adverse: regimul fascist al lui Mussolini şi Axa, pe de o parte, şi democraţiile europene, în stare de alertă, în pragul celui de-al Doilea Război Mondial, de cealaltă parte.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *