Enrica Crispino – Leonardo da Vinci (Colecţia Adevărul)

Leonardo da Vinci (1452-1519) a rămas în istoria artei ca un reprezentant important al picturii renascentiste, dar şi ca un mit. Datorită uimitoarelor sale invenţii, a activităţii sale de om de ştiinţă, s-a spus că artistul din Vinci a eliberat omul de superstiţiile sale medievale. Chiar dacă niciuna dintre maşinăriile proiectate nu a fost realizată, majoritatea dintre ele îşi găsesc un corespondent în descoperirile ulterioare ale modernităţii. De exemplu, graţie studiului atent asupra zmeielor, Leonardo a proiectat ceva foarte asemănător deltaplanului şi, se pare, tot el a desenat primul şurub aerian – strămoşul helicopterului.

Şi în pictură, Leonardo a reuşit să lase posterităţii multe semne de întrebare. Lucrarea Gioconda, aflată astăzi la Muzeul Luvru din Paris, a atins vârful popularităţii în secolul al XlX-lea. Numeroşi scriitori au fost inspiraţi de modelul androgin şi misterios al Mona Lisei şi au fost create tragedii şi chiar comedii, cum este cea a lui Jules Verne, din 1874, Mona Lisa.

Nu numai opera, ci şi viaţa lui Leonardo a fost pretextul unor mari ecranizări. Inteligenţa, talentul şi sensibilitatea sa ieşită din comun au suscitat interesul cineaştilor, printre care Renato Castellani, în producţia din 1971.

De acelaşi autor

Michelangelo (Colecţia Adevărul)

Order Leonardo da Vinci Preţ @ RON15,99

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *