Emilia Țugui – Transformări. Arhitectura românească în detalii

Coperta dtp 3.1Seria Arhitectura românească în detalii prezintă proiecte de arhitectură din România, împreună cu informaţiile tehnice şi detaliile de realizare, cu accent pe acestea din urmă. Seria este organizată în mai multe volume tematice. În fiecare volum, prezentarea proiectelor este completată de un capitol ce cuprinde informaţii tehnice. În acest capitol, prin contribuţia mai multor autori – arhitecţi şi ingineri – sunt tratate subiecte relevante pentru tematică aleasă. Fiecare volum cuprinde, alături de proiectele realizate de profesionişti, prezentarea unui proiect studenţesc.

Pe lângă faptul că este un instrument de lucru pentru arhitecţii proiectanţi, stagiari sau studenţii arhitecţi, cartea satisface curiozitatea cititorului pentru ceea ce se afla în spatele imaginii unei construcţii, printr-un gest de des-compunere a arhitecturii, de disecare a organismului obiectului arhitectural. Acest mod de prezentare a proiectelor de arhitectură oferă cititorului posibilitatea de a cunoaşte anatomia obiectului construit.Prin intenţia de a discuta detaliul de arhitectură pe baza unor lucrări exemplare de arhitectură românească contemporană, seria pe care o propun editorii acestei lucrări se situează într-o zonă intermediară între compendiile de rezolvări tehnice şi critica de arhitectură. Pe de-o parte, sunt prezentate edificii a căror excelenţă arhitecturală, prin definţie complexă, este neîndoielnică. Pe de altă parte, analiza diferitelor registre de expresie arhitecturală, parte indisociabilă a reuşitei unui proiect, trece printr-o atentă evaluare a calităţii detaliilor de arhitectură care, de obicei, sunt fie ignorate de critică, fie considerate ceva de la sine înţeles. E astfel scoasă în evidenţă legătura organică – apărută iniţial în „burta arhitectului” – între deziderat estetic, concepţie, program, funcţiuni, materiale de construcţie, echipamente…, adică între componente din al căror amestec inseparabil rezultă, după dificila mediere a punerii în operă, edificiul.  
Kázmér Kovács, Arhitectura prin detaliiArgument la deschiderea seriei

 

Cel de-al doilea volum al seriei Arhitectura românească în detalii. Transformări, are ca tematică intervenţiile pe construcţii existente. Proiectele selectate sunt exemple de construcţii a căror valoare arhitecturală, cel puţin la momentul demarării proiectului, a permis ca demersul arhitecţilor să nu fie limitat de constrângeri legate de păstrarea anumitor elemente valoroase de patrimoniu.

 

Volumul acoperă diverse tipologii de intervenţii, atât din punct de vedere al caracteristicilor construcţiei iniţiale, cât şi al modului în care a fost abordat proiectul. Exemplele prezentate variază de la reutilizarea şi adaptarea unor clădiri vechi, la intervenţia pe structuri contemporane abandonate înainte de finalizare. Problemele specifice intervenţiilor pe construcţii existente tratate în acest volum (adaptare formală şi funcţională, adaptarea structurii şi a instalaţiilor, asanare) sunt diferite de cazul unei construcţii noi dar şi de exigenţele legislative şi doctrinare specifice restaurării (cele câteva exemple de construcţii înscrise pe lista monumentelor istorice suferiseră transformări care au afectat valoarea arhitecturală).

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *