Emile Zola – La Paradisul Femeilor

CarteRomanul La Paradisul femeilor este al unsprezecelea din celebra serie Rougon-Macquart a lui Émile Zola. Pe Octave Mouret, personajul principal al cărţii, Zola îl prezintă încă din romanul precedent, Pot-Bouille. El este patronul unui magazin de mătăsuri şi e căsătorit cu Caroline Hedouin. În La Paradisul femeilor, Octave rămâne văduv, dar îşi dezvolta afacerea, devenind proprietarul unui mare lanţ de magazine.

Acţiunea romanului se desfăşoară în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când comerţul se dezvoltă rapid (se fac comenzi prin poştă, se implementează un sistem de comisioane). În acest context, Denise Baudu, o tânără de 20 de ani, originară din Valognes, soseşte împreună cu fratele ei la Paris şi se angajează ca vânzătoare la magazinul lui Octave, denumit La Paradisul femeilor. Odată cu trecerea timpului, relaţiile dintre cei doi devin tot mai tensionate, pe fondul divergenţelor privind modul în care era condusă afacerea lui Octave. Mai mult decât atât, ea îl consideră un comerciant avid de putere.

Imaginea magazinului La Paradisul femeilor ilustrează, de fapt, în viziunea lui Zola, societatea franceză de la sfârşitul secolului al XIX-lea.

De acelaşi autor

La Paradisul femeilor

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *